Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Elke zorg- of welzijnsorganisatie heeft te maken met wijzigingen in de organisatie. Bijvoorbeeld het afstoten van bepaalde werkzaamheden, het sluiten van een locatie of het krimpen in formatie in de ondersteunende diensten. De één wordt doorgevoerd vanwege financiële motieven, de ander als gevolg van veranderende wetgeving of vanuit andere strategische keuzes. Wat de oorzaak ervan ook is, de gevolgen zijn vaak ingrijpend.

In deze masterclass gaan we in op de tips & trucs om de wijzigingen zo soepel mogelijk door te voeren. Er wordt ingegaan op de eisen die de wet en de cao aan het doorvoeren van wijzigingen stelt en hoe je daar in de praktijk het beste mee om kunt gaan. We staan stil bij de vraag wat wordt verstaan onder het begrip ‘reorganisatie’, hoe het wettelijke ‘spoorboekje’ eruit ziet maar óók hoe je er zo praktisch mogelijk mee om kunt gaan.

Hanze Academy Unlimited vanaf 850,- per jaar

Met Hanze Academy Unlimited volg je voor een vast bedrag per jaar alle opleidingen, webinars en masterclasses die je maar wilt. Geen kleine lettertjes, geen uitgesloten opleidingen. Je betaalt één vast bedrag en je mag onbeperkt deelnemen. Hier vind je meer informatie.

Resultaat

Na het volgen van deze masterclass weet je precies hoe je moet reorganiseren in de zorg. Je weet welke specifieke ‘Zorg en Welzijn regels’ gelden en welke partijen je moet betrekken bij het traject, hoe het UWV dit traject toetst en hoe je deze kennis kunt toepassen. Je bent op de hoogte hoe bepaald wordt welke werknemers getroffen worden door de wijzigingen en of er boventalligheid ontstaat. Je weet wanneer er een sociaal plan nodig is, wat de doorlooptijd van een reorganisatie is en wat de afbreukrisico’s zijn.

“De duidelijke uitleg en de positieve spirit van de docenten maakt dat ik me regelmatig opgeef voor de Hanze academy.”

Inhoud Masterclass

Vragen die aan bod komen zijn onder andere:

  • Wat houdt het begrip ‘reorganisatie’ in? Leidt elke wijziging ook tot een ‘reorganisatie’ en maakt het daarbij nog uit of, en zo ja hoeveel werknemers erdoor geraakt worden?
  • Welke eisen stelt de wet aan een reorganisatie? En wat staat er eigenlijk in de cao?
  • Moet je elke wijziging melden bij het UWV of de vakbonden? En welke rol hebben de medezeggenschapsorganen (bijv. ondernemingsraad en cliëntenraad)
  • Is een sociaal plan wenselijk? Wanneer moet dit? Mag je dit ook afspreken met de ondernemingsraad?
  • Hoe stel je een goed reorganisatieplan op?
  • Hoe bepaal je wie boventallig worden? Wat is een uitwisselbare functie en hoe werkt het afspiegelingsbeginsel? Kun je afwijken van de definitie bedrijfsvestiging zoals die in de Zorg en Welzijn geldt?
  • Kun je afwijken wanneer het om cruciale sleutelfuncties gaat?
  • Wanneer is er sprake van boventalligheid en wanneer is er slechts sprake van een wijziging van standplaats? Is een sociaal plan daar dan ook op van toepassing?
  • Hoe zit het met vrijwillige vertrekregelingen? Is het in tijden van krapte juist wel of niet wenselijk om die in te zetten?
  • Hoe ver gaat de herplaatsingsverplichting?
  • Mocht herplaatsing niet mogelijk zijn: hoe werkt de ontslagaanvraag bij het UWV hoe zorg je ervoor dat de ontslagvergunning wordt afgegeven?
  • Wat is de doorlooptijd van een reorganisatie en met welke kosten moet je rekening houden?

Doelgroep

Deze masterclass is geschikt voor elke medewerker die regelmatig te maken heeft met HR gerelateerde zaken. Bijvoorbeeld: HR-adviseurs of managers P&O/HRM.

Inhouse

Deze Masterclass organiseren we ook inhouse. We komen bij jou in de organisatie langs en spitsen de masterclass toe op jouw organisatie en de vragen die er leven. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via 085 27 33 586 of door onderstaand contactformulier in te vullen.

 

Terug naar het overzicht

Interesse in deze masterclass?

Vul hier dan je gegevens in. We bevestigen zo snel mogelijk je deelname

Icoon
Icoon
Icoon
Icoon
Icoon
Icoon
Icoon