Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Gerard tekent niet voor zijn ontslag

De directie van het glazenwasbedrijf waarvoor Beilenaar Gerard werkt, heeft besloten om maatregelen te nemen. Ze zeggen dat er geen winst meer wordt gemaakt, de verwachtingen voor 2021 zijn ronduit slecht. Er moet gesneden worden in het personeelsbestand.

Hollen of stilstaan door corona

Ook bij het bedrijf van Gerard merken ze de impact van corona. Er zijn zorgen over de juiste toepassing van de coronaregels en het gebruik van beschermingsmiddelen. Ook zijn er regelmatig mensen afwezig die in afwachting zijn van de uitslag van een coronatest. Daarnaast vliegt de werkdruk op en neer. Soms is er amper iets te doen, dan weer komen ze handjes te kort en is het alle hens aan dek.

Gerard is één van de mensen die voor ontslag is voorgedragen. Hij is bij de teamchef geroepen en heeft een stapel papier meegekregen. De teamchef had er een heel verhaal bij, maar na het woord ontslag is het één grote zwarte brei geworden.

61 is hij. Al 35 jaar in dienst van het glazenwasbedrijf. Ze doen vooral zakelijke objecten: kantoren en winkels zeg maar. De kinderen zijn het huis al uit, z’n vrouw heeft een paar particulieren waar ze het huis schoonmaakt. Van dat geld doen ze de extraatjes voor de kinderen en kleinkinderen.

Waarom ik wel en jonkies niet?

Gerard heeft de papieren al 10 keer doorgenomen, maar kan er met zijn hoofd niet bij. ‘Hoe kan het dat hij als één van de oudgedienden weg moet en dat de jonkies mogen blijven?’ Na een paar slapeloze nachten besluit Gerard juridisch advies in te winnen. Hij komt uit bij Hanze advocaat in Groningen waar hij een intakegesprek heeft.

In het gesprek worden alle papieren doorgenomen en heeft de advocaat een heel aantal vragen. Gerard heeft zelf ook veel vragen.

Wat gebeurt er als ik niet teken?

Bij de papieren zit onder andere een vaststellingsovereenkomst. Als Gerard die tekent, dan komt daarmee ‘in goed onderling overleg’ een einde aan z’n contract. Maar wat gebeurt er als hij niet tekent?

Frans Landstra: ,,Deze vraag krijgen we heel vaak. En het antwoord is klip en klaar. Je kunt niet gedwongen worden om de overeenkomst te tekenen. En als je niet tekent voor de vaststellingovereenkomst, ligt de bal weer bij de werkgever. Deze moet besluiten of hij het ontslag wil doorzetten. Zo ja, dan moet daarvoor een procedure worden opgestart bij het UWV. Als die gewonnen wordt dan komt er dan alsnog een einde aan het contract.’’

Met Gerard gaat de advocaat in overleg over de strategie. Duidelijk is dat het bedrijf zich juridisch goed heeft laten begeleiden. De ondernemingsraad heeft advies gegeven, er is een sociaal plan en Gerard is op de correcte manier geselecteerd voor ontslag. Het ontslag lijkt onvermijdelijk.

Lees hier meer over reorganiseren

Onderhandelen over een regeling

Als dit allemaal duidelijk is, komt de hamvraag aan de orde: wil je met je werkgever onderhandelen om te kijken of je tot een betere regeling kunt komen? Voor Gerard een gemakkelijk te beantwoorden vraag. Hij is heel stellig. ‘Ik heb 35 jaar alles gegeven en ook al zijn de regeltjes goed toegepast, ik teken niet voor m’n ontslag!’, zegt hij. Het voelt niet terecht, want ik raak mijn baan en inkomen kwijt en moet maar zien hoe en wanneer ik weer aan de bak kom’.

Frans Landstra: ,,Gerard is heel principieel en duidelijk. Dat komt best regelmatig voor en kunnen we alleen maar respecteren. En hoewel het in deze zaak helemaal volgens het boekje gaat, weet je maar nooit of de werkgever het ontslag ook daadwerkelijk doorzet. Bovendien kost de procedure 4 tot 6 weken. Het kan zijn dat er tegen die tijd nieuwe omstandigheden zijn waardoor het ontslag misschien toch afgewezen wordt.’’

Procedure bij UWV

Met het standpunt van Gerard gaan we naar de advocaat van de werkgever toe. Deze komt tevergeefs nog met een verbeterd voorstel, maar ook dat wordt afgewezen. Inmiddels is de procedure bij het UWV opgestart, maar nog niet afgerond.

Ook verschenen in het Dagblad van het Noorden

Terug naar alle cases

Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!