Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Als een donderslag bij heldere hemel krijgt Erwin (28) uit Assen te horen dat zijn contract wordt beëindigd. Ontslag dus. Vanwege corona is er minder omzet en dus moet er gesnoeid worden in de personeelskosten, zegt zijn baas. Daar heeft Erwin het maar mee te doen.

Tekenen binnen 4 dagen = ontslagbonus

Hij krijgt direct een vaststellingsovereenkomst mee met daarin een ontslagvoorstel. Het is maandag en of hij uiterlijk donderdag wil tekenen. Dan krijgt hij een extra ontslagbonus van een maandsalaris. Tekent hij niet, dan wordt volgende week ontslag aangevraagd.

Tot donderdag krijgt hij buitengewoon verlof zodat hij kan nadenken en juridisch advies kan inwinnen. Het lijkt een duidelijk verhaal. Maar toch zit het Erwin niet lekker.

Advies: laat je adviseren!

Hij werkt al acht jaar bij het bedrijf en hij heeft het lekker druk. Dat geldt niet voor een deel van zijn collega’s. Waarom worden zij dan niet ontslagen? Erwin besluit het advies van zijn werkgever op te volgen en vraagt advies bij Hanze advocaat.

Frans Landstra: ,,Een situatie als deze zien we heel vaak. Op een werknemer wordt veel druk uitgeoefend om voor ontslag te tekenen, soms zelfs door een extra ontslagvergoeding te betalen. Vaak klinkt het verhaal plausibel en vertrouwt men de werkgever. Dus wordt er binnen een paar dagen getekend voor ontslag.’’

Haastige spoed is zelden goed

Geen slimme zet, meent Landstra. ,,Bij ons gaan in dit soort gevallen altijd alarmbellen rinkelen. Vanwaar de haast? Klopt het verhaal van de baas wel? En is Erwin wel degene die voor ontslag in aanmerking komt?’’

Bij een ontslag omdat het financieel slecht gaat met het bedrijf gelden er allerlei regels. Het uitwerken en toepassen van die regels kost veel tijd. Vaak kan de werkgever dan bovendien niet de werknemer ontslaan waar hij het liefst afscheid van neemt.

En dus wordt vaak de volgende tactiek toegepast. Onder het mom van reorganisatie wordt werknemers van wie de werkgever het liefst afscheid neemt een ontslagvoorstel gedaan. Door het aanbod mooi te maken, tijdsdruk toe te passen en te dreigen met een ontslagprocedure, wordt het beoogde doel vaak bereikt.

Een reorganisatie blijkt niet de daadwerkelijke reden

Bij Erwin blijkt dat er een paar jaar wat gedoe is over zijn functioneren. Als Erwins advocaat bij de werkgever doorvraagt, blijkt dat ook de eigenlijke reden te zijn voor het ontslag. Landstra: ,,Dan komen de zaken wel anders te liggen. Als er sprake is van disfunctioneren, moet er een ‘dossier’ zijn. Is dat er niet, dan volgt er in beginsel geen ontslag.’’

In het overleg met Erwin blijkt dat hij niet weer terug wil. Hij heeft het gevoel geen eerlijke kans meer te krijgen en heeft bovendien het vertrouwen verloren. Het levert een strategie op die inzet op het behalen van het maximale resultaat.

Kiezen, of delen

Het is voor Erwins werkgever kiezen of delen. Of de prijs voor het ontslag gaat flink omhoog of hij moet iemand anders voor ontslag voordragen.

De werkgever kiest voor het eerste. De ontslagvergoeding gaat fors omhoog, ook worden andere voorwaarden ten gunste van Erwin aangepast.

Landstra: ,,Het is zuur voor Erwin dat hij zijn baan kwijt raakt. Dat voelt onrechtvaardig, omdat de werkgever op oneigenlijke gronden bereikt wat hij heeft beoogd. Helaas kunnen we dat niet voorkomen. De relatie is zo verstoord dat Erwin niet meer voor het bedrijf wil werken. Dat is het moment om het maximale uit de onderhandelingen te halen.’’

Verschenen in het Dagblad van het Noorden

Terug naar alle cases

Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!