Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

”Allemaal de schuld van corona”

Tijd. Alles wat ze nodig heeft is tijd. En rust. Ze is er zo moe van, ze kan het allemaal niet meer hebben. Vrienden zeggen dat ze overspannen is, zelf heeft ze meer het gevoel dat ze opgebrand is. Als daar al een verschil tussen zit.

Iedereen zit thuis

Eigenlijk begon het al met de eerste lockdown. Kinderen thuis, man thuis, ze hadden allemaal een plekje nodig om te werken. Iedereen klaagde over slechte internetverbindingen. En dan nog haar eigen werk, ze wilde het thuis zo goed regelen dat ze aan haar eigen werk amper toekwam. Dus werkte ze in de avond de achterstand in haar mailbox weg. Laat naar bed, onrustige nachten, vroeg weer op.

Het vertrouwen opgezegd

En nu zit ze hier, bij een advocaat arbeidsrecht. Ze heeft haar best gedaan, maar het was kennelijk niet genoeg. Haar baas zegde twee weken geleden het vertrouwen in haar op. Hij had al een tijdje twijfels en nu heeft hij de knoop doorgehakt. Nee, het had niet alleen te maken met haar functioneren. Het was ook rustiger op kantoor. Minder werk en te veel mensen op de loonlijst. Hij moest keuzes maken.

Marianne, 33 jaar uit Bedum, twee middelbare schoolkinderen en één op de lagere school. Haar man werkt 40 uur per week op een administratiekantoor. Zelf werkt ze 24 uur per week als secretaresse bij een uitgeverij. Dat werk doet ze al vier jaar. Het is flink aanpoten, maar ze doet het met volle overgave.

Ze kan niet meer, ze meldt zich ziek

Na het gesprek met haar baas stort ze in. Ze kan niet meer en meldt zich ziek. Dat past zo niet bij haar, maar ze kan niet anders. De afgelopen twee weken heeft ze bijna niet geslapen. Alles komt er uit. Ze is al bij de huisarts geweest en staat op de wachtlijst bij een psycholoog.

Na de ziekmelding krijgt ze een brief van haar werkgever met een vaststellingsovereenkomst. Tekenen bij het kruisje betekent einde dienstverband per 1 december en een ontslagvergoeding van bijna 1,5 maandsalaris. Volgens Google lijkt het een aanbod ‘volgens het boekje’.

Ontslag tijdens ziekte, kan dat?

Maar Marianne heeft vragen. Wat nu als ze op 1 januari nog niet hersteld is? Krijgt ze dan wel WW of ziektegeld? Je kunt toch niet ontslagen worden als je ziek bent? Bovendien kan ze nu niet solliciteren, want daar heeft ze de energie niet voor. En ze is het ook niet eens met de conclusie van haar baas die zegt dat het niet goed gaat. Het is allemaal de schuld van corona!!

Werkgever zeilt tijdens corona scherper aan de wind

Frans Landstra van Hanze advocaat: ,,Corona zet alles op scherp. Werkgevers zeilen scherper aan de wind. Er wordt meer op kosten en functioneren gelet. Werknemers hebben meer moeite met de werk/privé balans. Er komen thuis veel meer zorgtaken bij en op het werk moet er juist harder gelopen worden. En dan is er nog het psychische effect van corona. Mensen hebben een gebrek aan perspectief en angst voor de toekomst.’’

De bedrijfsarts wordt ingeschakeld

In Marianne’s geval is het overduidelijk dat ze op dit moment niet in staat is een afgewogen besluit te nemen. Landstra: ,,We hebben de werkgever laten weten dat hij de bedrijfsarts moet inschakelen. Zijn advies is een time-out van vier weken om op adem te komen. De bedrijfsarts spreekt een reële verwachting uit van volledig herstel binnen drie maanden.’’

Belangrijke inzichten

In de loop van de time-out hebben Landstra en Marianne regelmatig contact. Er is zichtbaar herstel en de druk gaat er steeds meer af. Ze doet een paar belangrijke inzichten op. Ze wil op haar werk niet meer ‘manusje van alles’ zijn die alle problemen moet oplossen. En thuis mag er ook wel wat meer balans komen tussen wie alle zorgtaken uitvoert.

In het overleg met haar werkgever wordt duidelijk dat een andere functie niet tot de mogelijkheden behoort. Daarvoor is het bedrijf te klein en het opleidingsniveau van Marianne onvoldoende. Er zijn overigens ook geen vacatures.

Talenten op ander vlak

In overleg wordt besloten dat Marianne gebruik gaat maken van een loopbaantraject van NL Leert. Daaruit blijkt dat Marianne’s ambities en talenten op een heel ander vlak liggen dan in de kantoorfunctie die ze had. Diep in haar hart moet ze ook toegeven dat ze die vooral heeft aangenomen omdat het om de hoek was en zo gemakkelijk te combineren met de kinderen.

Het is de basis voor de strategie. Wat Marianne nodig heeft is tijd om volledig te herstellen, maar ook duidelijkheid dat ze niet weer terug naar kantoor hoeft. Daarom spreken we af dat ze uit dienst gaat maar dat de ontslagdatum wordt verschoven naar 1 april 2021. Dit gaat deels ten koste van de ontslagvergoeding, maar die keuze is voor Marianne snel gemaakt. Ze heeft meer aan tijd dan aan geld. Bovendien ontvangt ze natuurlijk ook gewoon haar salaris tot 1 april 2021.

Werkgever neemt het zichzelf kwalijk

Na een paar weken duwen en trekken hebben we een akkoord. Beide partijen hebben duidelijkheid en perspectief. Marianne is er nog niet, maar het gaat stukken beter met haar. Een goed gesprek met haar werkgever heeft erg geholpen. Hij zag al een tijdje dat ze worstelde op het werk en het eigenlijk niet aankon. Hij neemt het zichzelf kwalijk dat hij dat niet eerder heeft aangekaart. In het gesprek heeft hij meerdere malen gezegd dat het niet aan haar inzet lag en dat is voor haar heel belangrijk.

Verschenen in het Dagblad van het Noorden

Terug naar alle cases

Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!