Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Een werkgever mag je niet zomaar ontslaan. Krijg je te maken met dreigend ontslag? Laat je dan bijstaan door Hanze advocaat. We zoeken samen de beste oplossing.

Geconfronteerd worden met een ontslagprocedure is vervelend en luidt een onzekere periode in. Hanze advocaat spreekt dagelijks mensen die een ontslagaanzegging hebben gekregen. Uit ervaring weten we dat het bij dreigend ontslag cruciaal is om je snel van goed juridisch advies te laten voorzien. Hanze advocaat stelt jouw belangen voorop en kiest een pragmatische, oplossingsgerichte benadering.

Elk dreigend ontslag kent een unieke voorgeschiedenis. Vaak is er sprake van iets dat begon als een meningsverschil, maar dat een zodanig arbeidsconflict is geworden dat er zelfs ontslag dreigt. Soms is het een slepende kwestie die al jaren speelt, soms komt het ook uit het niets. Het is altijd belangrijk om je snel van goed advies te laten voorzien. Lees hieronder ook onze 10 tips bij dreigend ontslag.

Wat te doen bij ontslag: ontslagaanzegging en ontslagrecht Een werkgever kan je niet zomaar ontslaan. Als werknemer heb je ontslagbescherming door het ontslagrecht. Een ontslagaanzegging maakt nog geen einde aan je arbeidscontract, maar is ook niet zonder gevolgen. Het is meestal de start van onderhandelingen over een ontslagregeling.

Komt er geen ontslagregeling, dan moet de werkgever alsnog naar het UWV of de kantonrechter. Daar moet worden aangetoond dat er sprake is van een redelijke grond om tot ontslag te komen. Voorbeelden zijn langdurige ziekte, een reorganisatie, maar ook disfunctioneren of een verstoorde arbeidsverhouding. Aan al deze gronden zitten voorwaarden verbonden. Hieraan moet je werkgever voldoen om toestemming te kunnen krijgen voor het ontslag.

‘Bij dreigend ontslag scheppen een basis om te praten over mogelijke oplossingen. Daar ligt onze focus.’

Wat te doen bij ontslag: in gesprek met de werkgever

Niet alle werkgevers beseffen dat ze medewerkers niet zomaar kunnen ontslaan, is onze ervaring. Vaak moeten ze dit eerst van een advocaat te horen krijgen. Als een werkgever eenmaal van deze realiteit is doordrongen, dan is er meestal een goede basis om verder te praten over de ontstane situatie. En vooral ook over mogelijke oplossingen, want daar ligt onze focus.

Bij Hanze advocaat geloven we dat je lang niet altijd wijzer wordt van procederen tot het uiterste. Waar je wél wat aan hebt, is een goed (en gratis) gesprek met onze loopbaancoach; op naar de volgende stap in je carrière.

10 nuttige tips bij een (dreigend) ontslag

Het beste advies dat we je kunnen geven bij een dreigend ontslag: schakel zo snel mogelijk een advocaat in die je kan adviseren over je rechtspositie en strategie. Daarnaast geven je graag 10 nuttige tips om je voordeel mee te doen.

1. Vraag bij je werkgever om een open houding en een eerlijke kans. Vaak gaat men uit van beelden of veronderstellingen over de ander en hetgeen er gebeurd is, die meestal niet juist zijn.

2. Praat altijd vanuit jezelf, dus begin met: ik … enzovoort. Je kunt alleen jouw kant van het verhaal geven.

3. Benoem wat er volgens jou gebeurd is. Vertel wat jij zag, hoorde en ervaren hebt én hoe je daarop hebt gereageerd. Ga steeds na of de ander je heeft begrepen.

4. Vraag tijdens het gesprek aan je werkgever om open kaart te spelen. Krijg je nog een kans om de arbeidsverhouding te herstellen of is het besluit tot ontslag al genomen?

5. Maak altijd goede aantekeningen van wat er gezegd wordt. Deze kunnen in een later stadium doorslaggevend zijn.

6. Verzamel – zolang je nog toegang hebt tot systemen – alle relevante correspondentie en maak daarvan alvast een ‘dossier’ aan.

7. Vraag om een schriftelijke bevestiging van hetgeen je verweten wordt en van het voorstel wat men je doet.

8. Laat je niet onder tijdsdruk zetten en laat het voorstel altijd beoordelen door een arbeidsrechtadvocaat. Dat is volstrekt gebruikelijk bij zoiets verstrekkends als een ontslagaanzegging.

9. Ga niet akkoord met een vrijstelling van arbeid, een schorsing of non-actiefstelling en houd je altijd beschikbaar en bereid om je werkzaamheden te verrichten.

10. Neem contact op met Hanze advocaat voor een geheel vrijblijvend gesprek.

Goede en snelle oplossing bij dreigend ontslag

Kies bij dreigend ontslag voor een goede en snelle oplossing. Ga voor persoonlijke begeleiding en stel je eigen loopbaan centraal. Kies voor de juridische experts van Hanze advocaat.

 

Hi, mijn naam is Anjo. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!