Hallo, ik ben Mariska . Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
Heb je gedoe met je werkgever of leidinggevende? Heb je het gevoel dat er extra op je wordt gelet. Dat alles wat je doet onder een vergrootglas ligt en dat je niets meer goed kunt doen? Heb je geen idee wat er aan de hand is, maar dat dit je wel eens je baan kan gaan kosten? Dan is het beste advies wat we je kunnen geven om in gesprek te gaan en daarin zelf het initiatief te nemen.
Lees hier vijf tips die je helpen om van een lastig gesprek vooral een goed gesprek te maken. En deze vijf tips geven je gelijk vijf redenen om vandaag dat gesprek al aan te gaan!
De eerste stap is altijd het lastigst. Maar je zult in actie moeten komen, want anders gaat er niets veranderen. Begin dus vandaag al met de eerste stap richting een oplossing. En dat is het inplannen van een afspraak met je leidinggevende. Staat het gesprek eenmaal in de agenda, dan kunnen jullie er niet meer onderuit. Dus stap vandaag nog op je leidinggevende af en plan die afspraak in. Bedenk daarbij de 10 seconden regel: de eerste 10 seconden zijn het lastigst en daarna wordt alles makkelijker. Bijt door de zure appel heen en vertel dat je denkt dat het je goed lijkt om op korte termijn een goed gesprek te hebben. 100% kans dat je leidinggevende dat ook vindt en daarmee is de grootste druk meteen al van de ketel. Zo’n gesprek moet vervolgens niet ‘even tussendoor’ gevoerd worden. Bedenk hoeveel tijd je nodig hebt (in ieder geval een uur) en geef dat aan. Zo neemt je werkgever ook echt de tijd voor jou. Zorg ook voor een rustige plek waar je op een prettige manier kunt zitten. Als het nodig is dan kan dat ook buiten het bedrijf.
Het is een no brainer, maar toch: een goede voorbereiding is het halve werk. Ga dus goed voorbereid het gesprek in. Misschien vind je het fijn om het gesprek te oefenen met een vriend of iemand uit je familie, doe dat dan vooral. Schrijf op wat de punten zijn die je wilt bespreken en waarom. Als je wilt kun je dat helemaal uitschrijven en daarna steeds verder terugbrengen tot kernwoorden.
Weet van te voren wat je wil gaan zeggen en vooral ook hoe je dit gaat zeggen. Welke reactie verwacht je van je werkgever? Anticipeer hierop. Bedenk ook van te voren wanneer het gesprek voor jou geslaagd is. Wat zou je willen wat uit het gesprek komt en welke acties zouden er in ieder geval genomen moeten worden.
Vertel wat je dwars zit. Wees concreet en kom met voorbeelden. Probeer het vooral bij je zelf te houden en niet met je vinger te wijzen. Vind je het moeilijk om je gevoelens onder woorden te brengen of ben je bang dat je dicht slaat? Oefen dan met je partner of vrienden. En schrijf je gevoelens op, met uitleg en voorbeelden.
Vraag om een reactie. Natuurlijk wil je weten hoe je werkgever hierin staat en of de werkgever misschien een idee heeft voor een oplossing. Misschien heb je zelf al nagedacht over een eventuele oplossing, vertel dit dan ook. Benadruk in de oplossing die je voordraagt ook het belang van je werkgever.
Vaak is het goed om bij aanvang al direct af te spreken dat jullie twee gesprekken houden. De eerste kan dan gaan over wat jullie allemaal dwars zit en het tweede over de mogelijke oplossingen. Dat voorkomt dat je direct al over de oplossing gaat praten, terwijl het conflict nog niet goed is uitgesproken. Plan aan het eind (of direct al aan het begin) de volgende afspraak in en laat niet teveel tijd tussen de afspraken zitten (max een week).
Probeer in het gesprek tot concrete afspraken te komen. Wellicht voor de hand liggend, maar je werkgever kan iets toezeggen om ‘er maar vanaf te zijn’. Dit is te verblijvend. Bespreek wie wat wanneer gaat doen, dit maakt het concreet. Leg die afspraken ook vast en neem daar zelf het initiatief maar in. Je kan je werkgever hier vervolgens ook aan houden. En de werkgever jou dus ook! En plan direct een afspraak over een paar maanden in om te evalueren. Dat houdt jullie beiden scherp en zo blijf je in gesprek.
Heb je ondanks de bovenstaande tips het gevoel dat je niet goed voorbereid het gesprek in gaat? Zijn er ook juridische issues of wil je weten wat je juridische positie is? Neem dan gewoon contact met ons op, dan geven we je graag telefonisch een eerste gratis advies.
Hallo, ik ben Mariska . Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
Copyright ©2023 - Hanze advocaat