Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Geschorst of op non-actief gesteld? Lees hier de 6 tips 

Je bent geschorst of op non-actief gezet. Een zeer vervelende situatie. Nu is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen, zodat je later geen hinder ondervindt van het feit dat je niets hebt gedaan.

1) Ga niet akkoord en teken niets

Ga niet schriftelijk of mondeling akkoord met de schorsing. Ook een verklaring van schuld moet je niet tekenen. Staat de werkgever erop dat je een document gaat tekenen, teken dan enkel voor ‘ontvangst’ of voor ‘gezien’.

2) Bevestiging van de schorsing / non-actiefstelling

Vraag om een bevestiging van de schorsing per e-mail. Daarin staat dan vaak hoe lang de schorsing zal duren en wat de reden is van de schorsing.

3) Check hoe lang de schorsing / non-actiefstelling mag duren

Een schorsing of non-actiefstelling is bedoeld als tijdelijke maatregel. Heb je een cao? Ga da na wat hierin staat opgenomen over schorsing of non-actiefstelling. Wat zegt de cao over de duur van de schorsing? Vaak is dit zo’n twee à drie weken. Na die termijn moet de werkgever in ieder geval van zich laten horen en een besluit hebben genomen over de verdere voortgang.

4) Een mail naar de werkgever

Stuur een e-mail naar je werkgever met daarin de boodschap dat je het niet eens bent met de schorsing. Zet in deze e-mail ook dat jij:

  1. beschikbaar bent voor het verrichten van werkzaamheden;
  2. dat je het niet eens bent met de schorsing; en dat jij
  3. recht hebt op doorbetaling van loon tijdens de schorsing.

Jouw werkgever mag je ook niet vragen om bijvoorbeeld vakantiedagen in te leveren of om de leaseauto te retourneren.

Gaat de werkgever niet over tot salarisbetaling? Neem dan gelijk contact met ons op

5) Schakel juridische hulp in

Een schorsing kan tot een aantal dingen leiden. Er kan bijvoorbeeld een schriftelijke waarschuwing gegeven worden. Of de werkgever bleek het bij het onjuiste eind te hebben en je mag ‘gewoon’ weer aan het werk (nadat er excuses zijn aangeboden). Soms kan het zijn dat een schorsing een voorloper is van een ontslag. Word je ontslagen of krijg je een beëindigingsovereenkomst aangeboden? Dan is het goed om juridische bijstand in te schakelen en te bespreken wat jouw kansen en mogelijkheden zijn. Teken deze beëindigingsovereenkomst dus niet (meteen).

Lees hier de 8 belangrijkste punten van jouw beëindigingsovereenkomst

6) Een procedure opstarten?

Het kan voorkomen dat jouw werkgever je niet meer toelaat op het werk. Je wordt niet ontslagen, maar de werkgever doet verder ook niks. In die gevallen kan je een procedure opstarten bij de rechtbank. Je vordert dan ‘wedertewerkstelling’: je wilt namelijk weer toegelaten worden op de werkvloer. In die gevallen is ook ons advies: schakel juridische hulp in.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel dit bericht:

Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!