Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

5 dingen die je nooit moet doen bij een arbeidsconflict

Als je te maken hebt met een arbeidsconflict, dan lopen de gemoederen vaak hoog op. In zo’n situatie is het ook erg makkelijk om de schade groter te maken dan hij al is. Hieronder lees je welke 5 dingen je in ieder geval nooit moet doen bij een arbeidsconflict.

Een arbeidsconflict? Liever niet!

Waarschijnlijk had je nooit verwacht in een arbeidsconflict terecht te komen. Toch gebeurt het vaker dan je denkt. Waar mensen samenwerken, ontstaat wrijving.

Het kan zijn dat een arbeidsconflict ontstaat met je leidinggevende. Bijvoorbeeld omdat je het niet eens bent met kritiek op jouw functioneren. Maar het kan net goed gebeuren dat het conflict ontstaat tussen jou en een collega. Halen ze ineens geen koffie meer? Negeren ze je tijdens een werkoverleg? Het lijken kleine dingen, maar bij elkaar opgeteld kan het al snel tot een onherstelbare breuk leiden.

Slecht voor de sfeer

Als er een arbeidsconflict ontstaat, is het makkelijk om de gezamenlijke belangen uit het oog te verliezen. Uiteindelijk kom je misschien zelfs lijnrecht tegenover elkaar te staan. Dat is slecht voor de resultaten en je haalt waarschijnlijk totaal geen voldoening meer uit je werk. De kans is ook groot dat je vanuit emotie dingen zegt of doet, waar je achteraf al snel spijt van hebt. Dit kunnen ook dingen zijn die het conflict nog groter maken of zelfs laten exploderen.

5 dingen die je nooit moet doen bij een arbeidsconflict:

  1. Teken niet zomaar voor verslagen, officiële waarschuwingen of zelfs een vaststellingsovereenkomst. Zorg dat je eerst degelijk advies inwint.
  2. Op sociale media klagen over je werkgever en hoe je bent behandeld. Dit kan gemakkelijk een eigen leven gaan leiden, ook als je account privé is.
  3. Emoties de overhand laten nemen. Het is moeilijk om kalm te blijven, maar je moet het toch proberen. En bedenk dat je niet verplicht bent om direct antwoord te geven op lastige vragen. Daar mag je ook later op terugkomen.
  4. Proberen je collega’s te overtuigen van jouw kant van het verhaal. Zo betrek je mensen in het conflict, dit kan zich tegen je keren.
  5. Zelf ontslag nemen. Het lijkt aanlokkelijk, omdat je daarmee af bent van al het gedoe. Maar realiseer je dat je dan geen recht hebt op een WW-uitkering.

Heb je te maken met een arbeidsconflict? Of lijkt je werkgever daar op aan te sturen? Documenteer voor jezelf de gebeurtenissen. Neem voor vrijblijvend advies contact op met Hanze advocaat.

Deel dit bericht:

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon