Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Vrijdag 25 mei a.s. wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht: de Nieuwe Privacywetgeving. De AVG is op elke organisatie van toepassing. En omdat er in zorginstellingen veel medische gegevens worden verwerkt, vallen zorgorganisaties ook nog eens onder het verzwaarde regime. Daarmee is er dus werk aan de winkel. Een paar hoofdpunten uit de wet lees je hier.

Documentatieplicht vanaf 25 mei 2018

Vanaf 25 mei bestaat er een documentatieplicht. Dit houdt in dat elke organisatie moet kunnen aantonen dat de juiste organisatorische en technische maatregelen heeft genomen om aan de AVG te voldoen.

Verwerkersovereenkomsten

Elke organisatie moet daarvoor met alle externe partijen aan wie persoonsgegevens (gegevens van cliënten en/of medewerkers) worden verstrekt zogenaamde verwerkersovereenkomsten hebben gesloten. Een externe partij kan de gemeente zijn, externe salarisadministratie, maar ook de Arbodienst..

Verplicht: privacyrisico’s in kaart brengen

Elke zorgorganisatie moet een Data Protection Impact Assessment uitvoeren (DPIA). Een DPIA is een instrument om de privacyrisico’s in kaart te brengen. Zodat vervolgens maatregelen genomen kunnen worden om de risico’s te verkleinen.

Functionaris Gegevensverwerking

Elke zorginstelling moet per 25 mei kunnen beschikken over de inzet van een Functionaris Gegevensverwerking. Dat is iemand die toezicht houdt op de juiste toepassing van de AVG. De functionaris kan in dienst zijn, maar mag ook worden ingehuurd.

Begin vandaag en vorm een projectteam

Ben je nog niet begonnen met de voorbereiding? Begin dan vandaag! Stel een projectteam samen met personen vanuit alle afdelingen: persoonsgegevens zijn immers overal aanwezig. Breng in kaart welke  persoonsgegevens verwerkt worden. In welke systemen wordt het opgeslagen, in welke processen worden ze gebruikt, welke mensen hebben toegang en hoe lang worden de gegevens bewaard.

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!