Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Discriminatie arbeidsvoorwaarden

Bijna de helft van alle zwangere vrouwen wordt gediscrimineerd vanwege de zwangerschap. Dit kan vele vormen aannemen. Vaak gaat het om het niet voortzetten van een tijdelijk contract.

Maar ongeveer een kwart van de vrouwen zijn ook benadeeld bij de arbeidsvoorwaarden door haar zwangerschap of moederschap. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om het mislopen van een promotie, een salarisverhoging of een lagere bonus.

Niet behalen targets vanwege zwangerschap?

Als er gewerkt wordt met targets kan het zijn dat deze niet worden behaald vanwege het zwangerschapsverlof.  Als de werkgever vervolgens het contract daardoor niet voortzet of geen bonus toekent, dan kan er sprake zijn van discriminatie. Zo dient de werkgever te bewijzen dat de gestelde omzettargets haalbaar waren en dat het niet behalen van de targets los staat van het zwangerschapsverlof.

Werkgever is aansprakelijk voor schade

Indien kan worden aangetoond dat de werkgever bij het bepalen van de targets onvoldoende rekening heeft gehouden met de zwangerschap, dan kan er sprake zijn van discriminatie. Tijdens de periode van zwangerschapsverlof heeft de vrouwelijke werknemer minder tijd gekregen om de targets te halen. Het niet behalen van de targets vindt dan de oorzaak in haar zwangerschap en moederschap. Indien de werknemer daarop wordt afgerekend maakt de werkgever onderscheid op grond van geslacht en kan aansprakelijk worden gesteld voor de schade op grond van onrechtmatige daad.

Anjo Doornbos

Dit artikel is geschreven door Anjo Doornbos. Je kan hem bereiken door te bellen met 038 – 820 02 15 of te mailen naar doornbos@hanzeadvocaat.nl[/email

 

Deel dit bericht:

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon