Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Als werkgever heb je veel taken. Je bent voortdurend bezig om je bedrijf liefst zo winstgevend en succesvol mogelijk te maken. Dat hangt nauw samen met het wel en wee van je personeel. Zij zijn je bedrijfskapitaal en de motor die je soepel wil laten draaien. Goed werkgeverschap is dus heel belangrijk. Maar hoe doe je dat? Hoe houd je jouw personeel niet alleen aan het werk, maar ook tevreden en loyaal?

Wij geven je 10 tips om behalve een hard werkende ondernemer ook een goede werkgever te zijn.

  1. Vertrouw je personeel. Vertrouwen is belangrijk. Vanuit vertrouwen ontstaat betrokkenheid en commitment. Wanneer je mensen vrijheid en verantwoordelijkheid geeft, zul je merken dat zij dat waarderen. Het draagt bij aan een goede werksfeer.
  2. Zorg voor een goede werkplek. Niet alleen een goede stoel is genoeg om een prettige werkomgeving te creëren. Een veilige werkomgeving bestaat ook uit duidelijke regels en afspraken daarover. Je voorkomt er niet alleen ziekteverzuim mee maar het draagt ook bij aan een gezonde en verantwoorde werkplek.
  3. Blijf in contact met elkaar. Zelfs als alles op rolletjes loopt, is regelmatig overleg belangrijk. Wat speelt er en wat zijn de doelen? Bespreek dan ook niet allen wat niet goed gaat, maar vooral wat wel goed gaat! Toon waardering en neem de tijd. Wat zijn de verwachtingen, ambities en uitdagingen? Luister naar de medewerker, dat kan maar zo een verbetering op de werkvloer opleveren!
  4. Zorg voor een goede administratie. Behalve een precieze boekhouding is ook een zorgvuldige personeelsadministratie noodzakelijk. Een juridisch goed onderbouwde arbeidsovereenkomst en tijdige loonbetaling, maar ook verzekeringen, ziekteverzuim en een pensioenregeling.
  5. Bied secundaire arbeidsvoorwaarden. Een goede werkplek en een leuk salaris zijn natuurlijk fijn, maar steeds meer mensen hechten waarde aan bijvoorbeeld de mogelijkheid van opleidingen, collectieve verzekeringen of korting op een sportschoolabonnement of uitjes. Dat laat zien dat je om je personeel geeft.
  6. Ga respectvol met elkaar om. Het lijkt een inkoppertje, maar wederzijds respect is enorm belangrijk. Zorg voor een goede onderlinge werksfeer, met respect voor een leidinggevende, maar ook voor medewerkers onderling. Behandel iedereen gelijk, maar erken dat niemand hetzelfde is. Licht beslissingen toe en kom afspraken na.
  7. Daag je medewerker uit. Dat kan een opleiding of training zijn, maar ook een promotie. Een brainstormsessie waarbij de medewerkers mogen meedenken over doelstellingen, verbeteringen of besluiten. Hiermee creëer je draagvlak en begrip. Sta open voor ideeën.
  8. Begeleid je medewerker. Natuurlijk zijn er functionerings- en voortgangsgesprekken, maar ook daarbuiten kan een gesprek plaatsvinden. Heeft een medewerker persoonlijke problemen, privé of in het werk? Zorg dan voor begeleiding en probeer je medewerker waar mogelijk te helpen.
  9. Waardeer je medewerkers. Laat zien dat je om je personeel geeft en doe eens iets extra’s. Dat kunnen kleine gebaren zijn, zoals kaartje bij een verjaardag, of tijd nemen voor taart. Een jubileum vieren of een attentie op 5 december. Een gezonde lunch en een gezellige kantine. Door dergelijke attenties laat je zien dat je ze waardeert. Kerst is een perfect moment om deze waardering nog eens extra te benadrukken.
  10. Vier de successen. Een winstgevend jaar gehad? Is er een nieuwe grote klant binnengehaald? Iemand vijf of tien jaar in dienst?. Ga dat samen vieren! Trakteer eens uitbundig en hang de slingers op. Dat geeft een positieve boost aan iedereen!

Het effect van goed werkgeverschap is dat je medewerker het prettig vindt om bij je te werken; er zal ook minder verloop zijn en ook kan het een gunstige invloed hebben op het ziekteverzuim.

Wil je meer weten over goed werkgeverschap? Wij gaan er graag met je over in gesprek.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel dit bericht:

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon