Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Per 1 januari 2020 is het zover. Dan treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Er gaat behoorlijk wat veranderen. Grote kans dat de veranderingen jouw positie als werknemer aantasten. Vaak in jouw voordeel, soms in jouw nadeel.

Sneller recht op de transitievergoeding

Het recht op de transitievergoeding bestaat als de werkgever besluit na twee jaar het dienstverband niet te verlengen, een ontslagvergunning krijgt van het UWV of ontbinding vraagt en krijgt via de kantonrechter. Vanaf 1 januari 2020 heb je vanaf dag 1 al recht op de transitievergoeding!

Ben je langer dan 10 jaar in dienst? Nu is het zo dat de opbouw van de transitievergoeding dan wordt opgehoogd naar een half maandsalaris per gewerkt jaar. Voor werknemers die 50 jaar en ouder zijn en langer dan 10 jaar in dienst zijn, geldt nu dat er één maandsalaris per gewerkt jaar wordt opgebouwd. Na 1 januari 2020 is de opbouw van de transitievergoeding een derde maandsalaris na ieder gewerkt jaar. Ongeacht de duur van het dienstverband en de leeftijd van de werknemer.

Wil je weten hoe hoog de transitievergoeding in jouw geval is? Hier kan je dat berekenen.

Minder snel een vast contract

De bedoeling van de nieuwe wet is om ervoor te zorgen dat werknemers meer zekerheid hebben. Met de uitbreiding van de ketenregeling lijkt het erop dat je juist langer in onzekerheid zit, maar we zullen het zien.

Na 1 januari 2020 mag de werkgever namelijk drie tijdelijke contracten afsluiten in drie jaar tijd. Nu is dat nog drie tijdelijke contracten in twee jaar tijd. Is er een cao van toepassing? Dan kan het zijn dat hierin andere afspraken zijn gemaakt.

Vraag je je af of je werkgever je niet al een vast contract had moeten geven? Wij controleren het voor je!

Oproepkrachten, jullie krijgen een sterkere positie

Werk je op basis van een nulurencontract of min-max contract? Dan gelden de nieuwe regels over de oproepkracht ook voor jou.

Steeds als je contract twaalf maanden heeft geduurd moet je werkgever je binnen één maand een aanbod doen voor een arbeidsovereenkomst met vaste uren. Het aantal uren is gelijk aan het gemiddelde aantal uren over de voorafgaande twaalf maanden. Doet je werkgever dit niet? Dan kun je een loonvordering instellen.

Daarnaast geldt dat je minimaal vier dagen van te voren schriftelijk moet worden opgeroepen. Trekt je werkgever binnen die vier dagen de oproep weer in? Dan heb je alsnog recht op loon over de uren waarvoor je oorspronkelijk was opgeroepen.

Ben je werkzaam op basis van een oproepcontract en doet je werkgever na 1 januari 2020 geen aanbod tot vaste uren? En ben je al wel langer dan twaalf maanden werkzaam als oproepkracht? Neem dan contact met ons op! Gratis en vrijblijvend.

Er gaat nog meer veranderen.

Naast bovengenoemde wijzigingen zijn er nog meer wijzigingen opgenomen in de WAB. Zo krijgen payrollwerknemers een andere (sterkere?) positie, moeten werkgevers een hogere WW-premie betalen bij tijdelijke contracten en is er straks een extra grondslag om te kunnen komen tot een ontslag. De zogenoemde cumulatiegrond (i-grond). Wil je hierover meer informatie? Neem gerust contact op. Gratis en uiteraard vrijblijvend.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!