Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Op 10 juli 2020 heeft de Hoge Raad aangegeven dat het verlenen van rechtsbijstand door de FNV niet kan worden vergeleken met een rechtsbijstandsverzekeraar zoals de DAS of de Arag. Er is dus helaas geen sprake van vrijheid van advocaatkeuze bij een vakbond.

FNV is geen rechtsbijstandverzekaar

Om een beroep te kunnen doen op de vrijheid van advocaatkeuze, is het van belang dat er sprake is van een verzekering voor rechtsbijstand. De FNV verleend weliswaar rechtshulp aan haar leden, maar die rechtshulp is niet onbeperkt. FNV is geen (schade-)verzekeraar, maar een ideële organisatie met als hoofddoel het behartigen van de maatschappelijke belangen van haar leden.

FNV is geen bedrijf dat is opgericht met als doel om tegen betaling van premie, rechtsbijstand te verlenen en de kosten van gerechtelijke procedures te dragen. Terwijl rechtsbijstandsverzekeraars dit wel zijn. Bij FNV is contributie verschuldigd op grond van het lidmaatschap. Die contributie wordt aangewend voor belangenbehartiging in het algemeen en niet speciaal voor het verkrijgen van rechtsbijstand.

Wel vrije keuze als vakbond instemt met externe advocaat

De FNV mag aan de rechtshulp die zij verleent voorwaarden stellen. Als de FNV aangeeft dat een lid toch een eigen externe advocaat mag inschakelen, dan dienen hierover afspraken te worden gemaakt met de FNV. Maar het zonder toestemming een eigen advocaat inschakelen, kan niet indien je alleen lid bent van een vakbond.

Mocht je wel beschikken over een rechtsbijstandverzekering, dan heb je bij mediation en bij een procedure wel recht om zelf te weten welke advocaat je wilt inschakelen. De kosten hiermee komen voor rekening van de rechtsbijstandverzekeraar.

Anjo schreef al eerder over de vrijheid van advocaatkeuze bij mediation

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? En ben je benieuwd of jij misschien een advocaat naar keuze kan inschakelen? Neem dan contact met ons op. Uiteraard geheel vrijblijvend.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel dit bericht:

Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!