Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

In een vaststellingsovereenkomst staan de afspraken die een werkgever en werknemer maken over een ontslag met wederzijds goedvinden. Maar hoe zit het dan met een recht op WW? Heb je dat nog wel als je instemt met je ontslag?

WW-vriendelijke vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst komt steeds vaker voor. Het is voor de werkgever de makkelijkste manier om werknemers te ontslaan. Maar je hoeft er als werknemer natuurlijk niet mee akkoord te gaan. Bij een vaststellingsovereenkomst gaat het om een ontslag met wederzijds goedvinden.

Jij moet je dus ook kunnen vinden in de voorwaarden die erin staan. De voorwaarden moeten je niet schaden, bijvoorbeeld wanneer je na ondertekening je recht op een WW-uitkering verspeelt. Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering moeten de volgende zaken in de overeenkomst staan:

  • Het initiatief van het ontslag moet bij de werkgever liggen

    Het UWV beoordeelt of de vaststellingsovereenkomst het initiatief was van de werkgever. Als hier niets over staat opgenomen, kan het UWV vragen gaan stellen. Het initiatief mag namelijk niet bij jou liggen. Dan ben je verwijtbaar werkloos en kan je geen aanspraak maken op een WW-uitkering.

  • Er mag geen sprake zijn van een dringende reden voor ontslag

    Aan de vaststellingsovereenkomst mag geen dringende reden ten grondslag liggen. In de praktijk zien we dat, wanneer de werknemer de werkgever een dringende reden heeft gegeven voor een ontslag op staande voet, er tegelijkertijd een vaststellingsovereenkomst wordt aangeboden. Uit de vaststellingsovereenkomst mag de dringende reden niet blijken.

  • De werknemer mag geen verwijt worden gemaakt

    Deze voorwaarde omvat eigenlijk de bovenste twee. Uit de gehele vaststellingsovereenkomst mag niet blijken dat de werknemer iets heeft gedaan waar het ontslag aan ten grondslag aan ligt. Het is goed om dit letterlijk in de vaststellingsovereenkomst te laten opnemen. Daarnaast bekijkt het UWV ook de andere voorwaarden. Ben je bijvoorbeeld al een hele lange tijd in dienst, maar wordt er geen enkele vorm van een vergoeding aangeboden? Dan kan het UWV hier vragen over stellen.

Staan bovengenoemde punten in de vaststellingsovereenkomst, dan voldoet jouw vaststellingsovereenkomst aan de WW-criteria.

Direct recht op een WW-uitkering?

Uiteraard wil je het liefst direct na je ontslag WW krijgen. Daarom is het belangrijk dat de juiste wettelijke opzegtermijn in de vaststellingsovereenkomst staat. Hoe lang dat is, ligt aan hoe lang je in dienst bent geweest. Het UWV houdt altijd de wettelijke termijn aan. Als de werkgever een te korte opzegtermijn in acht neemt, dan zal het UWV je niet direct na einde dienstverband een WW-uitkering toekennen. Je krijgt pas een WW-uitkering als de opzegtermijn voorbij is die de werkgever anders had moeten hanteren.

Gratis check van je vaststellingsovereenkomst!

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren je vaststellingsovereenkomst op meer dan 25 punten. We kijken bijvoorbeeld of de vaststellingsovereenkomst WW-vriendelijk is en of de juiste opzegtermijn in acht wordt genomen. Bijna altijd betaalt je werkgever voor deze check, dus is het voor jou gratis.

Deel dit bericht:

Hi, mijn naam is Sanne. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!