Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Dagelijks ontvangen we telefoontjes over dreigend ontslag. In de helft van de gevallen is het niet de werknemer zelf die belt, maar een familielid, kennis of partner. Drie maanden geleden had ik Marjanne aan de telefoon, partner van Robin. Ik belde Marjanne vorige week om te vragen hoe het ging en om eens op papier te zetten hoe de hele situatie waarin ze verzeild was geraakt begonnen was.

Straks heeft hij geen werk meer..

Robin vertelde het mij gisteren, alsof het hem niets deed: ‘Lieverd, ik ben ontslagen. Ze vinden dat ik niet genoeg verkocht heb het afgelopen jaar’. Natuurlijk schrok ik daarvan. Robin was altijd hartstikke gemotiveerd, dit bericht kwam voor mij als donderslag bij heldere hemel. Ik was al allemaal redenen aan het bedenken waarom juist een collega in plaats van Robin ontslagen moest worden.

’s Avonds realiseerde ik me wat het ontslag van Robin allemaal ging betekenen.

Wat als een WW-uitkering niet genoeg is?

Hoe nu verder? Robin verdiende goed en op het salaris van Robin hebben we onze hypotheek afgesloten. Een WW-uitkering zou dat nooit kunnen dekken. En hoelang krijg je dat eigenlijk…. En daarna dan? Ik liep weer rood aan, net als vanmiddag.Ik begon me steeds meer zorgen te maken. Onze oudste dochter zou na de zomer gaan studeren en ik zou minder gaan werken. Alle plannen leken in duigen te vallen. Na veel malen kwam de gedachte naar boven ‘konden we nog wel in ons huis blijven wonen?’ Hoog tijd om erover te praten met iemand, maar niet met mijn man. Ook al leek het niet zo, hij had het zwaar genoeg.

Wie helpt mijn man bij ontslag?

Ik typte ‘ontslag’ in op Google en daar verscheen de site van Hanze advocaat. Ik ben gelijk gaan bellen om advies in te winnen. In het telefoongesprek werd ik gelijk gerustgesteld door een van de medewerkers Anouk Zwarenstein. Ontslag lijkt het einde van de wereld maar biedt ook mogelijkheden. En daarnaast, is het ontslag überhaupt wel terecht? Of wil Robin sowieso wel weg, maar met een goede regeling? Deze vragen hield Anouk me voor. Na het telefoongesprek voelde ik mij een stuk rustiger en voor de dag erna hadden we meteen een intakegesprek ingepland. Robin en ik zouden met Anouk om tafel gaan om de mogelijkheden te bespreken.

Waarom is het zinvol om in een vroeg stadium meteen een advocaat te bellen?

Herkenbare situatie? Het liefst wil je gelijk gerustgesteld worden. En logisch natuurlijk! Vijf redenen waarom je in soortgelijke situaties meteen contact moet opnemen met een advocaat:

  1. Emoties willen nog wel eens de overhand hebben. Het is fijn om dan met iemand praten die de situatie van een afstandje bekijkt.
  2. Je moet voorkomen dat je geen verkeerde dingen doet in contact met je werkgever. Dus niet iets tekenen. Niet zomaar vragen beantwoorden. Antwoorden kunnen je juridische positie negatief beïnvloeden.
  3. Je kent de (veranderde) regels niet over ontslag, ontslagvergoeding en uitkeringen.
  4. Een advocaat kan gemakkelijk uitstel vragen en tijd winnen om de zaken eens rustig samen met je te overzien.
  5. De kosten? Meestal is er met een advocaat in de arm meer te winnen dan te verliezen. En daarnaast worden de kosten in 90% van de gevallen verhaald op de werkgever. Vraag in ieder geval gerust naar (een inschatting van) de kosten.

En als de paniek is weggenomen kan de focus gelegd worden op de toekomst

En als de eerste paniek weggenomen is, komt er ruimte voor alle belangrijke vragen:

Wat wil ik nu eigenlijk? Wil ik nog wel blijven bij deze werkgever? Is het misschien het goede moment om iets anders te gaan doen? Hoe staan we er financieel eigenlijk voor?

Misschien dus wel tijd voor een paar oriënterende gesprekken. Een financieel deskundige, een loopbaanadviseur of een opleidingsinstituut en natuurlijk als eerste een advocaat arbeidsrecht, die aan jouw kant staat!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel dit bericht:

Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!