Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Soms kom je uitspraken tegen die je bijna niet kan geloven. Zo ook de uitspraak van het Gerechtshof ’s Hertogenbosch van 14 november 2019.

Scheldende en intimiderende werknemer

In deze kwestie ging het om een monteur die zich in een gesprek zeer intimiderend en onbeschoft had gedragen. Zo had hij een intimiderende houding aangenomen en met verheven stem aangegeven dat de werkgever ‘asociaal, onbeschoft, eigenwijs en respectloos’ was. Uiteindelijk is hij boos weggelopen. Dit is uiteraard niet acceptabel. De werknemer was echter net geopereerd en hij dacht dat hij weer aan het werk zou moeten gaan, wat niet de bedoeling was van de werkgever.

Duur misverstand

De werkgever ontslaat de werknemer op staande voet. Dit ontslag wordt door de werknemer aangevochten bij de kantonrechter. De kantonrechter houdt het ontslag op staande voet in stand. De werknemer moet zelfs een ‘gefixeerde schadevergoeding‘ betalen aan de werkgever.

“In hoger beroep gaat het gigantisch mis voor de werkgever”

De werknemer laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep. En daar gaat het gigantisch mis voor de werkgever. Het Gerechtshof geeft aan dat de werkgever veel te snel is overgegaan tot een ontslag op staande voet. Er wordt maar liefst een billijke vergoeding toegekend van € 175.000,-! Dat is erg veel, gelet ook op het maandinkomen van € 3.000,-.

Waarom zo’n hoge ontslagvergoeding?

Het Gerechtshof verwijt het de werkgever dat er niet goed is gecommuniceerd. Mede daardoor is het gesprek enorm uit de hand gelopen. Verder had de werknemer een laag opleidingsniveau en was hij al zijn hele leven werkzaam bij de werkgever. Ook was hij net hersteld van een operatie. De (advocaat van de) werkgever heeft in het geheel het gevorderde bedrag en de berekening daartoe niet betwist. Op geen enkele wijze is de ‘schade’ die de werknemer zou hebben geleden bestreden. Er is bijzonder weinig aangevoerd tegen de hoogte van de verzochte billijke vergoeding. Achteraf een erg dure fout!

Hoe te voorkomen – 3 tips

Dit zijn (gelukkig) wel de uitzonderingen, maar desondanks blijft het risico bestaan op hoge billijke vergoedingen. Met de volgende tips kan dit worden voorkomen:

  1. Ga alleen over tot een ontslag op staande voet na juridisch advies te hebben ingewonnen. Daar kan best 1 of 2 dagen voor worden uitgetrokken.
  2. Mochten er twijfels zijn of een ontslag op staande voet in stand zal worden gehouden bij de rechter, dan is het beter om niet over te gaan op een ontslag op staande voet. Wel kan bijvoorbeeld een ontbindingsverzoek worden ingediend op grond van ernstig verwijtbaar handelen en nalaten. Ook dan is geen transitievergoeding verschuldigd.
  3. Mocht het tot een procedure komen, dan dient er zeer uitgebreid verweer te worden gevoerd tegen de hoogte van de verzochte billijke vergoeding.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel dit bericht:

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon