Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
Met een lang paasweekend voor de boeg en nog vele feestdagen en de meivakantie in het verschiet, krijgt Hanze advocaat steeds meer vragen over vakantieverlof tijdens de huidige coronacrisis. Daarom zetten we de zes veelgestelde vragen en antwoorden voor jou als werknemer op een rij.
In dit artikel lees je de 10 veelgestelde algemene vragen door werknemers over het coronavirus.
Nee, verplichten kan een werkgever niet. Natuurlijk kan je wel vrijwillig instemmen met een verzoek van je werkgever. Ga hierover in gesprek met je werkgever en stem samen af wat voor jou en je werkgever haalbaar is.
Voor atv- of adv-dagen gelden andere regels dan voor vakantiedagen. Jouw werkgever kan je wel verplichten om opgebouwde atv- of adv-dagen op te nemen, tenzij deze mogelijkheid is uitgesloten in jouw arbeidsovereenkomst of cao.
Hoe de regels zijn bij het opnemen van overuren of meer-uren is afhankelijk van de concrete afspraken met jouw werkgever. In de van toepassing zijnde cao kunnen hierover ook afspraken zijn gemaakt. Als een tijd-voor-tijd regeling is afgesproken en je werkgever verzoekt je deze uren nu op te nemen, omdat hij minder werk voor je heeft, is dit een redelijk verzoek. Bekijk samen wat precies de regels zijn over het opnemen van overuren in jouw situatie en bespreek ook met je werkgever hoe jullie allebei flexibel kunnen zijn in deze bijzondere tijd.
“In deze bijzondere tijden wordt zowel van de werkgever als van de werknemer flexibiliteit verwacht.”
In de meeste gevallen keren werkgevers bij de salarisbetaling van mei ook het vakantiegeld uit. Wettelijk gezien zijn werkgevers verplicht dit in ieder geval in juni te doen. In sommige cao’s is specifiek bepaald in welke maand (mei of juni) het vakantiegeld wordt uitgekeerd.
Als gevolg van de coronacrisis kampen veel werkgevers met een lagere omzet. Daarom vragen sommige werkgevers of ze het vakantiegeld later, of in delen, mogen uitbetalen. In de politiek en met de vakbonden wordt dit momenteel besproken, maar vooralsnog hebben werkgevers toestemming nodig van hun werknemers om dit te doen. Zomaar het vakantiegeld later uitbetalen mag dus niet, maar als je werkgever in financieel zwaar weer verkeert, is het geen onredelijk verzoek.
Als je al vrij had gevraagd, maar je vakantieplannen in het water vallen door de coronamaatregelen, is het begrijpelijk dat je je vakantiedagen liever voor een ander moment bewaart. Toch kan je niet zomaar je toegekende verlofaanvraag weer intrekken. Als je je vakantie hebt aangevraagd en deze is goedgekeurd door je werkgever, dan staat daarmee je vakantie vast. Om je verlofaanvraag te wijzigen zal je dus in overleg moeten met je werkgever. Het is dan afhankelijk van de concrete situatie of je werkgever zou moeten instemmen met jouw verzoek om je vakantieverlof weer in te trekken. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid werk die je werkgever heeft als je wel zou komen werken en in hoeverre je werkgever al vervanging had geregeld vanwege je afwezigheid. Ook je verlofsaldo speelt een rol. Als je nog veel vakantie-uren hebt, zal van een werkgever minder snel verwacht worden dat hij je verzoek honoreert.
Jazeker! Heb je vragen over je verlof of kom je er niet uit met je werkgever? Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op. We staan je graag te woord.
Terug naar het nieuwsoverzicht
Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
Copyright ©2023 - Hanze advocaat