Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
13 december 2019
Het tussentijds opzegbeding, hoe zit het ook alweer? Wat is de zin en de onzin? Wat zijn de risico’s (voor werknemer en werkgever) als zo’n beding er niet in staat? Zes vragen en antwoorden over het tussentijds opzegbeding lees je hieronder.
Dit beding geeft je de mogelijkheid om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds te mogen opzeggen. Staat zo’n bepaling niet opgenomen in de arbeidsovereenkomst, dan kan de overeenkomst tussentijds niet beëindigd worden.
Nee. De werkgever kan nooit ‘zomaar’ tussentijds opzeggen. Als de werkgever een tijdelijke arbeidsovereenkomst met tussentijds opzegbeding vroegtijdig wil beëindigen, moet hij naar het UWV voor het verkrijgen van een ontslagvergunning, of naar de kantonrechter met een ontbindingsverzoek. Hiervoor moet wel een goede reden zijn. Bijvoorbeeld een reorganisatie waardoor jouw arbeidsplaats komt te vervallen. Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid tot het sluiten van een vaststellingsovereenkomst, maar daar moet jij als werknemer ook mee kunnen instemmen.
Lees hier 10 tips bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst
Als je het heel bont hebt gemaakt, kan de werkgever ook overgaan tot ontslag op staande voet. Dit is het meest vergaande maatregel in het arbeidsrecht en mag alleen gegeven worden als er bijvoorbeeld sprake is van diefstal.
Met een tussentijds opzegbeding kan jij de arbeidsovereenkomst tussentijds opzeggen. Wel moet je daarvoor de geldende opzegtermijn in acht nemen. Vaak is deze een maand, maar in de arbeidsovereenkomst en/of cao kan een afwijkende termijn zijn opgenomen. Check deze dus voordat je wil gaan opzeggen.
Formeel gezien mag je dan niet opzeggen. Doe je dat wel, dan ben je een schadevergoeding aan jouw werkgever verschuldigd. Deze vergoeding is gelijk aan het bedrag van het loon over de resterende duur van de arbeidsovereenkomst. Dat kan dus flink oplopen!
Als jouw werkgever opzegt, zonder dat er een tussentijds opzegbeding in jouw arbeidsovereenkomst staat, dan is de opzegging ‘vernietigbaar’. Daarvoor moet je naar de kantonrechter om te vragen de opzegging te vernietigen. In dat geval eindigt de overeenkomst dus niet. Ook niet als de werkgever toestemming heeft gekregen van het UWV om de arbeidsovereenkomst op te zeggen.
Check voorafgaand aan het tekenen van je tijdelijke arbeidsovereenkomst of er een tussentijds opzegbeding in staat opgenomen. Natuurlijk zal je de intentie hebben om de opgenomen tijd in ieder geval werkzaam te blijven bij je werkgever, maar misschien bevalt het je wel niet of krijg je een andere (leukere) baan aangeboden. Dan kan je in ieder geval je baan opzeggen.
Heb je al getekend en wil je graag opzeggen? Check dan of er een tussentijds opzegbeding in jouw arbeidsovereenkomst staat opgenomen. Staat die er niet in? Overleg dan met je werkgever. Sommige werkgevers gaan akkoord met een eerdere opzegging. Leg dit dan wel schriftelijk vast!
Vragen over bovenstaande? Neem gerust contact met ons op!
Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
Copyright ©2023 - Hanze advocaat