Toen Ina een vaststellingsovereenkomst (vso) kreeg, stond haar wereld op z’n kop. Ze had geen idee waarom haar werkgever het dienstverband wilde stoppen, het kwam als donderslag bij heldere hemel. Gelukkig voor Ina belde ze met ons om te vragen wat ze moest doen. Ina was duidelijk in paniek. Toen ze direct hoorde dat ze niet zomaar akkoord hoeft te gaan en zelfs kan onderhandelen, was een deel van haar bezorgdheid alweer verdwenen.
Lees hier waar je op moet letten als je een vaststellingsovereenkomst ontvangen hebt
Wachtrij? Mooi niet!
Bij Hanze advocaat begrijpen we heel goed dat je in zo’n situatie graag direct geholpen wil worden. Daar maken we ons dus ook hard voor! De volgende dag had Ina een afspraak op ons kantoor in Zwolle. Tijdens het gesprek hebben we Ina gelijk verteld dat ze altijd nog zelf akkoord moet geven op een vaststellingsovereenkomst. Je bent dus niet ontslagen als je een vso krijgt en hebt vaak een prima positie om te onderhandelen.
Voor Ina was het belangrijk dat ze haar recht op een WW-uitkering hield. Daarom was het belangrijk dat er een WW-vriendelijke vaststellingsovereenkomst kwam.
Eerst onderhandelen, de rest komt later
Je bent dus niet verplicht de eerste de beste vaststellingsovereenkomst te tekenen. Omdat er vaak veel emoties bij komen kijken, kun je beter eerst advies inwinnen. Teken dus niet direct!
Ina zag het niet zitten om zelf over de beëindiging van haar dienstverband te onderhandelen, dus hebben wij dat gedaan. De werkgever gaf aan dat Ina niet functioneerde in haar werk, maar daarvoor was geen bewijs. Er was geen dossier aangelegd, ze had nooit een functioneringsgesprek gehad of een voorstel voor een verbetertraject gekregen. Voor Ina was het wel duidelijk: ze had geen vertrouwen meer in een langer dienstverband bij deze werkgever. Het vertrouwen was beschaamd.
Onderhandelen loont!
Omdat de werkgever geen dossier had, stond Ina sterk in het onderhandelen. Als de zaak bij de kantonrechter zou komen, zou hij het ontbinden van het dienstverband nooit accepteren. De werkgever kon het disfunctioneren namelijk op geen enkele manier bewijzen. Ook had hij niets gedaan om het te verbeteren.
We hebben namens Ina onderhandeld over de voorwaarden van de vso. Wat dat heeft opgeleverd? Een hogere vergoeding, een vrijstelling van het concurrentiebeding en een outplacementbudget. Ook betaalde de werkgever alle juridische kosten, dus onze hulp was voor Ina ook nog eens volledig gratis.
Ina was erg blij met het resultaat en ervan overtuigd dat dit haar zelf nooit was gelukt. Inmiddels heeft Ina ook weer een leuke en uitdagende nieuwe baan. Eind goed, al goed!
De belangrijkste les?
Teken nooit direct je vaststellingsovereenkomst. Laat ‘m altijd controleren, om zo te zien of je werkgever je wel een eerlijk aanbod doet. Wat jou dat kost? Vaak helemaal niets, omdat de werkgever de kosten voldoet. Neem contact op als je hier meer over wilt weten.
Deel dit bericht:
Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.