Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Persbericht Hanze advocaat 28 februari 2020

Nieuwe kostenvergoeding UWV betekent forse financiële meevaller voor werkgevers!

Heb je werknemers die wegens ziekte zijn vertrokken? En heb je hen een transitievergoeding betaald? Dan kun je een mooie financiële meevaller tegemoetzien.

Vanaf 1 april a.s. kunnen werkgevers betaalde transitievergoedingen bij het UWV terugvorderen

Gemiddeld gaat het om claims van € 13.500 per persoon, maar het kan oplopen tot € 83.000 per geval. De regeling werkt 5 jaar terug en betreft alle medewerkers die na 1 juli 2015 wegens 2 jaar ziekte uit dienst zijn gegaan.

De uitvoering van de Regeling Compensatie Transitievergoeding ligt bij het UWV. Zij hebben de afgelopen jaren met man en macht gewerkt om de nieuwe wetgeving om te zetten in een werkbare webmodule. Het wordt de grote vraag of dit ICT-systeem overeind blijft. Met een verwachte stortvloed van 65.000 claims in het eerste half jaar houdt men de adem in.

Nieuwe wetgeving met veel onduidelijkheid

De regeling betreft nieuwe wetgeving die nog op veel punten onduidelijk is. Of de webmodule daarin voldoende voorziet, is nog onduidelijk. Het loket gaat echt pas op 1 april a.s. open en het UWV wil eerder nog geen inzage geven. Wat in ieder geval niet geholpen heeft, is de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) die per 1 januari 2020 van kracht is geworden. Die wet heeft ook consequenties voor de transitievergoedingen van zieke werknemers en daarmee voor het compensatiebedrag.

Frans Landstra, arbeidsrechtadvocaat:

‘Sinds eind 2019 zijn er te veel wijzigingen op het bordje van de werkgever terecht gekomen. Men is nog maar net bijgekomen van de afwikkeling van de slapende dienstverbanden en de uitvoering van de WAB. En nu dan de compensatieregeling voor zieke werknemers. Op zich is dit laatste een meevaller, maar het kost heel veel administratieve inzet om de claims gehonoreerd te krijgen. Ik kan me goed voorstellen dat werkgevers of hun HR-afdelingen op dit moment wel even wat anders aan hun hoofd hebben.’

Speciaal voor de afwikkeling van de transitieclaims heeft zijn kantoor Hanze advocaat een nieuwe website opgezet, Transitievordering.nl. Hier kan de werkgever de vordering uit handen geven. De juristen van Hanze advocaat wikkelen de hele vordering dan af.

Frans Landstra:

‘Je kunt het vergelijken met de vliegclaims na vluchtvertraging. Je kunt het op zich zelf doen, maar het is zo ingewikkeld dat je het liever wilt uitbesteden.’

 

Terug naar nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!