Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Het zal je maar gebeuren. Je komt weer van je vakantie en gaat nietsvermoedend weer aan het werk. Opeens word je door je manager aangesproken. Wat lijkt op een ‘koetjes en kalfjes’ gesprek gaat ineens over naar een demotie. Wat doe je dan? Ga je akkoord? Weiger je? Of misschien wel je wel helemaal niet meer blijven bij de werkgever? Leo belde mij met dit verhaal.

Een demotie voorstel, wat nu?

‘Op de eerste dag na mijn vakantie in Portugal komt Karel, mijn manager, op me af. Hij vraag of ik een goede vakantie heb gehad. Midden in mijn verhaal onderbreekt hij me al. ‘Ik zal maar met de deur in huis vallen’ begint hij. Karel vertelt me dat de resultaten tegenvallen en er sprake is van een samenvoeging van drie noordelijke vestigingen. Dit alles is tijdens mijn vakantie in een stroomversnelling gekomen. Het gevolg is dat een aantal medewerkers ander werk moeten gaan zoeken, van een aantal neemt de reistijd toe, waarvan sommige zelfs moeten verhuizen (met uiteraard een royale verhuisregeling). Er komen mogelijkheden voor het volgen van een opleiding wanneer werknemers andere functies moeten gaan bekleden. Maar voor mij, voor mij zou het allemaal wel meevallen. Het enige wat voor mij het gevolg is, is een ‘stapje’ terug in functie. Dat kleine stapje terug betekent dat ik naar Emmen moet en onder Monique moet gaan werken.

Lees hier meer over standplaatswijziging

Na dit gesprek was ik enorm verbijsterd. Ik zag het allemaal al voor me. Aan die leuke innovatieprojecten zou ik niet meer deelnemen en Monique werd ineens mijn baas. Ik kende haar wel. Ze is sinds vier maanden werkzaam voor het bedrijf en heeft nauwelijks weet van ons vak.’

Welke afwegingen en adviezen zijn er voor Leo

In de individuele situatie die voor iedereen anders is, kan dit het signaal zijn om te vertrekken bij een werkgever. Misschien is dit wel het moment om eens na te denken over het vervolg van de loopbaan en over om- of bijscholing. Die plannen en beslissingen maak je niet ter plekke en daarom zou Leo in eerste instantie niet al te veel moeten reageren. Zeggen dat “het een hele verandering is, waar hij even over na wil denken” is de meest neutrale en verstandige reactie.

Kan een demotie zomaar?

Misschien is Leo wel ten onterecht behandeld en verdient hij een betere behandeling volgens de cao of zijn arbeidscontract. In dat geval moet hij zijn knopen tellen en zich goed over zijn positie en rechten laten voorlichten. Dat is specialistenwerk en daarvoor zou hij er goed aan doen om al in een vroeg stadium een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht te bellen.

Reageer niet te snel!

Wat Leo in ieder geval niet moet doen is onvoorbereid, te snel, ondoordacht of emotioneel reageren. Daarvoor kan iedereen wel begrip hebben, maar het is onverstandig en hij wordt er zeker niet beter van. Leo moet ook geen collega’s in vertrouwen nemen. Dat klinkt wat cynisch, maar de ervaring leert dat mensen in sterk veranderende organisaties vooral met hun eigen positie bezig zijn, helaas. Leo moet ook waken voor goedbedoelde mensen in zijn privé omgeving die met adviezen komen. Deze blijken vaak weinig waard.

Een ding is zeker in deze voor Leo onzekere tijd: Een verstandige langetermijnstrategie maakt hij met een professionele, juridisch kundige, ervaren adviseur.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel dit bericht:

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon