Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Voor alle oproepkrachten. Heeft jouw werkgever je al een aanbod voor vaste uren gedaan?

De overheid wil oproepkrachten meer rechten geven en voorkomen dat medewerkers tegen hun zin jarenlang op een oproepcontract worden ingezet. Daarom is vanaf 1 januari 2020 in de wet opgenomen dat werknemers met een oproepcontact ná twaalf maanden recht krijgen op een contract met vaste uren. Lees hieronder wat de 6 regels zijn als je een oproepkracht bent.

Voor wie geldt het recht op vaste uren?

Allereerst geldt dit voor medewerkers met een nul-urencontract. Maar ook werknemers met een min- / max-contract vallen hieronder. Werk je op basis van de jaarurensystematiek, dan geldt deze nieuwe regeling niet voor jou. De werkgever is verplicht om deze werknemers in de dertiende maand een contract aan te bieden met vaste uren. Hierbij gelden de volgende 6 regels:

1) Gemiddeld aantal uren over de voorgaande twaalf maanden

Het aanbod van de werkgever moet het gemiddelde aantal uren zijn, dat je in de voorgaande twaalf maanden hebt gewerkt.

2) Je hebt een maand te tijd

Als de werkgever het voorstel heeft gedaan, heb je een maand de tijd om hierop al dan niet in te gaan.

3) Voorstel weigeren? Dat kan!

Je hebt het recht om het voorstel te weigeren en op basis van een oproepcontract werkzaam te blijven.

4) Ieder jaar weer een nieuw aanbod?

Als je het aanbod van je werkgever niet accepteert en graag op een oproepcontract werkzaam blijft, dan moet je werkgever je het aanbod over een jaar opnieuw doen.

5) Het aanbod moet gedaan worden in de dertiende maand

De nieuwe wet is per 1 januari 2020 ingegaan. Dus als je op dat moment al minimaal twaalf maanden een oproepcontract hebt, dan moet je werkgever in de maand januari 2020 jou een aanbod voor de vaste uren doen.

6) Zelf een verzoek doen op basis van het ‘rechtsvermoeden’

Naast deze nieuwe regeling, blijft het recht bestaan dat je als werknemer met een oproepcontract zelf bij je werkgever kan verzoeken om een contract met vaste uren op basis van het gemiddelde van de voorgaande drie maanden.

Heb je inmiddels meer dan twaalf maanden een nul-urencontract of een min-/max-contract en heeft je werkgever je nog geen aanbod voor vaste uren gedaan? Dan kun je je werkgever er uiteraard om vragen. Je hebt in elk geval recht op loon over de uren waarop je werkgever heeft verzuimd om je een vast contract aan te bieden.

Vragen over bovenstaande? Of heeft je werkgever je nog geen aanbod gedaan terwijl dat wel zou moeten? Neem contact op!

 

 

Deel dit bericht:

Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!