Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
22 juni 2018
In de praktijk is de vaststellingsovereenkomst (de ‘vso’) één van de meest voorkomende manieren waarop een arbeidsovereenkomst eindigt.
De vaststellingsovereenkomst houdt in dat je als werknemer met je werkgever afspreekt dat jullie met wederzijds goedvinden de arbeidsovereenkomst beëindigen. In die overeenkomst staan vervolgens alle afspraken die jij en je werkgever maken over het einde van het dienstverband.
Het kan gebeuren dat je na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst spijt krijgt. Bijvoorbeeld omdat je toch niet weg wilt of omdat je de afgesproken ontslagvergoeding te laag vindt. Ook kan het zijn dat je er vanuit ging dat je een WW-uitkering zou krijgen, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Zijn er dan mogelijkheden om onder de vaststellingsovereenkomst uit te komen?
Sinds 2015 staat in de wet dat de werknemer binnen 14 dagen terug mag komen op de ondertekende vaststellingsovereenkomst.
De werknemer hoeft hiervoor geen reden te noemen. Alleen het feit dat je je hebt bedacht is voldoende. Het enige wat je moet doen, is binnen 14 dagen nadat akkoord is bereikt over de vaststellingsovereenkomst, de werkgever een schriftelijke verklaring te sturen dat je terugkomt op de vaststellingsovereenkomst en deze wilt ontbinden. Het gevolg is dan dat de vaststellingsovereenkomst van tafel is en de arbeidsovereenkomst niet geëindigd is.
Als de 14-dagen termijn voorbij is, is het een stuk lastiger om de vaststellingsovereenkomst aan te tasten. In principe geldt ‘afspraak-is-afspraak’. Om dan alsnog onder de vaststellingsovereenkomst uit te komen, moet je bijzondere omstandigheden aantonen. Je kunt dan de vaststellingsovereenkomst ‘vernietigen’. Ik zal enkele voorbeelden noemen.
Bij al deze voorbeelden moet je bewijzen dat er op het moment van ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst sprake was van de genoemde omstandigheden. In de praktijk blijkt het leveren van dit bewijs vaak erg lastig te zijn.
Er geldt voor al deze gevallen een termijn van drie jaar waarin je je erop kan beroepen. Houdt er wel rekening mee dat hoe langer het duurt vanaf het moment van ondertekenen, hoe lastiger het in de praktijk is om aan te tonen dat sprake is van bovengenoemde omstandigheden.
Houdt er verder rekening mee dat de aangevoerde grond vaak minder geloofwaardig wordt, als de tijd verder verstrijkt. Zo zal een rechter niet snel aannemen dat een werknemer heeft gedwaald over de gevolgen van de vaststellingsovereenkomst, als hij daar pas vier jaar na het ondertekenen van de overeenkomst mee aankomt.
Verder is het voor jou lastig om op de genoemde voorbeelden een beroep te doen, als je werkgever je aantoonbaar de tijd heeft gegeven om op de vaststellingsovereenkomst te reageren en je de gelegenheid heeft geboden om hierover juridisch advies in te winnen.
Binnen 14 dagen na het tekenen kun je hier zonder reden op terugkomen. Nadat de 14 dagen zijn verstreken, is het juist erg lastig om onder de vaststellingsovereenkomst uit te komen. Je zult dan bijzondere omstandigheden moeten aantonen.
Spijt gekregen van ondertekening? En denk je dat één van de bovenstaande situaties op jou van toepassing is? Neem contact op door onderstaand formulier in te vullen om de mogelijkheden te bespreken.
Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen van je werkgever, maar deze nog niet ondertekend? Dan doe je er goed aan om je vaststellingsovereenkomst controle uit te laten voeren door een jurist. Dan weet je zeker dat de voorwaarden die erin staan jou niet zullen schaden. Want: voorkomen is beter dan genezen.
Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
Copyright ©2023 - Hanze advocaat