Rechter stelt verbetertraject verplicht bij disfunctioneren

Met de Wet werk en zekerheid, is de toetsing door de rechter op een al dan niet terechte ontslagaanvraag aangescherpt. Een belangrijk punt betreft daarbij het zogenoemde ‘verbetertraject’.  Van een werkgever wordt bij disfunctioneren verwacht dat er een verbetertraject is ingezet. Is dat niet gebeurd dan wordt het ontslag afgewezen. Maar ook als er helemaal geen ontslag overwogen wordt, is het verplicht om veel vaker gebruik te gaan maken van een verbetertraject. Dat hoort bij goed-werkgeverschap.

Verbetertrajecten zelf doen?

“In de eigen organisatie is vaak wel een voldoende gekwalificeerde begeleider te vinden voor een verbetertraject. Vooral als het om kennis gaat, maar soms ook wel in de rol als coach op gedragsaspecten. Ook kan de leidinggevende of P&O manager zelf het traject doen. Maar let op voor de valkuil. Als iemand het ‘er even bij moet doen’, dan is dat niet een goede basis voor een procesmatig en inhoudelijk goed verbetertraject. Geen van beide partijen schiet daar dan iets mee op. En een rechter zal de eventuele ontslagaanvraag nog steeds afwijzen.”

Kies een professionele partij

Heeft de interne procesbegeleider echt voldoende niveau en ervaring? En hoe staat het met de onafhankelijkheid (want daar zal een rechter zeker naar kijken). Hoewel er heel wat situaties zijn die binnen de organisatie goed afgewikkeld kunnen worden, is het bij de zwaardere verbetertrajecten om juridische redenen én om een zuiver, onafhankelijk en vertrouwelijk proces te garanderen, vaak beter om een externe professional in te schakelen. De verbetercoach.

Wat doet de verbetercoach?

De coach is verantwoordelijk voor het gehele proces (ook bij haperingen), de verslaglegging, bemiddeling bij geschillen van inzicht, bevordering van de gezamenlijke inspanning en motivatie. Daarbij is hij gesprekspartner voor alle partijen en doorverwijzer voor inhoudelijk noodzakelijke specialisten (psychologen, cursusinstituten, mediation e.a.). Meestal zal de verbetercoach zelf het verbetertraject inhoudelijk begeleiden: coaching op competenties, gedrag en motivatie en de onderlinge communicatie tussen de betrokkenen. Soms is ook enige coaching van de betrokken leidinggevende gewenst.

Praat eens met een Verbetercoach bij Disfunctioneren

Dit artikel is geschreven door Hille Krijtenburg. Hij is een zelfstandig gevestigd verbetercoach en heeft veel ervaring met verbetertrajecten bij disfunctioneren. Belt hem gerust als je van gedachten wilt wisselen of een zaak wilt bespreken. Je kunt Hille bereiken via 085 – 27 33 586 of 06-50294507

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon

Heb je een vraag over verbetercoaching?

Is iets niet duidelijk of kun je de gewenste informatie niet vinden? Stel dan hier je vraag.

Icoon
Icoon
Icoon
Icoon

Hanze advocaat vind
je op deze locaties

locaties