Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Vaststellingsovereenkomst sluiten, een goed idee? Ja, maar dan wel onder jouw voorwaarden. 

Wil je als werkgever een vaststellingsovereenkomst sluiten? Als je als werkgever het dienstverband met een medewerker wilt beëindigen, dan kun je daarvoor naar het UWV of de kantonrechter gaan. Dit is kostbaar, vaak onzeker en in ieder geval tijdrovend. Ons advies is om eerst te onderzoeken of je er samen met de medewerker uit kunt komen. Worden jullie het eens over de voorwaarden van het ontslag, laat dit dan vastleggen in een waterdichte vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst is een goede manier om afscheid van elkaar te nemen, maar wel onder goede voorwaarden voor jou als werkgever.

Vaststellingsovereenkomst = vastleggen gemaakte afspraken

“Zoals je met de arbeidsovereenkomst afspraken maakt over hoe je het dienstverband gaat invullen, zo maak je met de vaststellingsovereenkomst afspraken over hoe je weer uit elkaar gaat. Naast de ontslagname door de medewerker is dit de meest gebruikte manier hoe partijen weer uit elkaar gaan. Hanze advocaat begeleidt jaarlijks honderden onderhandelingstrajecten.”

Goede vaststellingsovereenkomst is in belang van beide partijen

Als je als een werkgever een vaststellingsovereenkomst wilt sluiten is het van belang dat er volledige duidelijkheid is en dat er geen losse eindjes overblijven. Voor de medewerker is het belangrijk dat het een WW-vriendelijke overeenkomst is, zodat er – indien nodig – recht bestaat op een WW-uitkering.

Wat staat er in de vaststellingsovereenkomst?

In de overeenkomst worden alle gemaakte afspraken vastgelegd. Belangrijkste punten zijn de ontslagdatum en eventuele ontslagvergoeding. Ook wordt vastgelegd of de opzegtermijn in acht wordt genomen en of de medewerker wordt vrijgesteld van werk of juist tot het einde van het dienstverband moet doorwerken. Ook moeten er afspraken vastgelegd worden over een eventuele leaseauto, bonus en 13e maand. Als er een studiekostenbeding van toepassing is, dan moeten ook daarover afspraken worden gemaakt en vastgelegd. Is er een concurrentie en/of relatiebeding? Dan moeten daar ook afspraken over worden gemaakt. Tot slot moet er altijd een finale kwijting worden opgenomen, zodat het risico op latere claims wordt uitgesloten.

De kosten voor het opstellen van een vaststellingsovereenkomst

Wil je met een medewerker een vaststellingsovereenkomst sluiten? Neem dan contact met ons op. We adviseren je wat de (on)mogelijkheden zijn en hoe je betere voorwaarden kunt afspreken. Daarnaast stellen we een waterdichte overeenkomst voor je op. De kosten hiervan zijn € 495 ex btw.

Onderwerpen in de vaststellingsovereenkomst: 

  • Ontslagvergoeding
  • Wettelijke bedenktermijn
  • Opzegtermijn
  • Concurrentiebeding
  • Einddatum arbeidsovereenkomst
  • Overdracht werkzaamheden
  • Inleveren bedrijfseigendommen
  • Vrijstelling van werk
  • Uitbetalen verlofuren
  • Eindafrekening
  • Finale kwijting
  • Interne & externe communicatie

Hi, mijn naam is Sanne. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op. Bel, stuur mij een bericht via WhatsApp of vul het contactformulier in en ik zal je zo snel mogelijk helpen!