Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Arbeidsongeschikt of ziek? We vertellen je wat je rechten zijn

Iedereen is wel eens ziek en moet daardoor een dagje thuisblijven. Maar als het langer duurt, ontstaat er arbeidsrechtelijk een nieuwe situatie. Er zijn regels van toepassing met allerlei eisen en verplichtingen. Bij Hanze advocaat hebben we bij alle kennis van zaken over alles wat met ziekte, arbeidsongeschiktheid en re-integratie te maken heeft.

Ziek zijn zonder ‘stress’

“Juist bij langdurige ziekte ontstaan er vaak strubbelingen tussen werkgever en werknemer. Gedoe over de vraag of je kunt gaan re-integreren en onder welke voorwaarden. Onenigheid met de bedrijfsarts over de vraag of je wel echt ziek bent, omdat hij vindt dat er feitelijk sprake is van een arbeidsconflict. Of wellicht zijn er tijdens je afwezigheid “problemen boven water’ gekomen.”

Echt ziek of is er (ook) een arbeidsconflict?

Ben je ziek of is er sprake van arbeidsongeschiktheid, maar speelt er ook een arbeidsconflict? Neem dan direct al een advocaat in de arm. Vroeg of laat zal de bedrijfsarts namelijk zeggen dat je wellicht beperkingen hebt, maar niet dat er sprake van ‘arbeidsongeschiktheid’ is. Je kunt dan niet ziek blijven en zult beter gemeld worden. Het conflict bestaat dan echter nog steeds en daarover moet je met je werkgever tot een oplossing zien te komen. Vaak wordt door de bedrijfsarts mediation voorgeschreven. We kunnen je uitleggen wat dat inhoudt en of je verplicht bent hieraan mee te werken.

Lees hier meer over arbeidsconflicten en wat je nóóit moet doen.

Wet Verbetering Poortwachter

In deze wet staan alle rechten en verplichtingen voor werkgever én werknemer. In beginsel heb je 104 weken doorbetaling van je salaris (max 170% over de hele periode). Als de bedrijfsarts vindt dat je weer wat kunt gaan doen, dan start je re-integratie. Ben je het niet eens met de bedrijfsarts, dan kun je bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Na 104 weken stopt het recht op salaris en kun je ontslagen worden. Je hebt dan recht op een transitievergoeding.

Van belang voor mij?

Ben je ziek gemeld en momenteel ongeschikt om je normale werkzaamheden uit te voeren? Dan dienen zowel jij als je werkgever zich te houden aan de regels uit de ‘Wet Verbetering Poortwachter’. Hieruit volgt bijvoorbeeld dat er een afspraak moet komen met de bedrijfsarts. Het advies van de bedrijfsarts moet je vervolgens opvolgen. Ben je het daar niet mee eens? Dan zou je een deskundigenoordeel kunnen aanvragen bij het UWV.

Loopt de re-integratie niet zo lekker?

Omdat je bijvoorbeeld gedoe hebt met je werkgever? Of ontstaat er steeds discussie over wat je wel en niet kan? Neem dan contact met ons op. Je krijgt direct iemand aan de lijn die je meteen verder helpt!

Hi, mijn naam is Floor. Waar kan ik je mee helpen?

Lijkt het alsof je arbeidsongeschikt bent of ben je ziek? Annelies vertelt je wat jouw rechten zijn. Neem gerust contact op. Bel, stuur mij een bericht via WhatsApp of vul het contactformulier in en ik zal je zo snel mogelijk helpen!