Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Heb ik bij ontslag altijd recht op een ontslagvergoeding? 

Ja, bij een ontslag heb je eigenlijk altijd recht op een ontslagvergoeding. En soms ook nog op een aanvullende vergoeding, de zogenaamde billijke vergoeding. Wil je weten of je hier ook recht op hebt? Bij Hanze advocaat vertellen we je in een gratis telefoon of Teamsgesprek wat de mogelijkheden zijn.

‘Soms keihard onderhandelen’

Ab Koolhof: “Regelmatig zie ik het gebeuren dat werkgevers denken dat ze gemakkelijk met alleen de transitievergoeding afscheid kunnen nemen. Bij mij zijn ze dan aan het verkeerde adres. Ik ga voor het maximale resultaat. Dat betekent bijna altijd betere voorwaarden.”

Wat bepaalt de ontslagvergoeding?

Vaak wordt er onderhandeld over de ontslagvergoeding. Daarbij is dan onder andere het volgende van belang:

  • bij wie ligt (voornamelijk) de schuld van het einde van de arbeidsovereenkomst?
  • hoe is het functioneren geweest?
  • is er een verbetertraject doorlopen?
  • wat was de lengte van het dienstverband?
  • wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt?
  • de hoogte van het salaris en andere vaste loonbestanddelen?
  • en is er geïnvesteerd in scholing?

Heeft je werkgever je een voorstel gedaan, maar kan je je er niet in vinden? Neem eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We vertellen je in een vrijblijvend telefoongesprek of je een goede onderhandelingspositie hebt en hoe je die onderhandelingen vervolgens kunt aanpakken.

De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst

Ons advies: leg je niet zomaar neer bij het eerste voorstel dat je werkgever doet. Vaak zit daar meer ruimte. En onze ervaring is dat de werkgever nooit gelijk de spreekwoordelijke achterste van zijn tong laat zien.

Zijn jij en je werkgever eruit gekomen? Dan worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Naast de correcte weergave van de gemaakte afspraken zijn andere bepalingen in de vaststellingsovereenkomst ook van belang. Bijvoorbeeld de WW-vriendelijkheid! In dit artikel lees je de 8 belangrijkste onderdelen van de vaststellingsovereenkomst.

Worden jullie het niet eens?

Komen jij en je werkgever er in de onderhandelingen niet uit? Dan kan je werkgever (afhankelijk van de reden van het ontslag) naar de kantonrechter of het UWV. Hier wordt vaak een standaard ontslagvergoeding toegekend, beter bekend als de transitievergoeding. Wil je een hogere vergoeding? Dan dien je bij een kantonrechter aan te tonen dat de werkgever ‘ernstig verwijtbaar’ heeft gehandeld. Deze aanvullende vergoeding noemen we de billijke vergoeding.  De hoogte daarvan staat niet vast in de wet en kan door de rechter zelf worden bepaald.

Kortom, elke situatie is anders

Om goed te kunnen beoordelen wat je in jouw specifieke situatie van de werkgever kunt vragen, is afhankelijk van je situatie. Bel eens met een van onze juristen om je casus voor te leggen.

Hi, mijn naam is Mariska . Waar kan ik je mee helpen?

Ben je benieuwd of je bij een ontslag altijd recht heb op een ontslagvergoeding? Neem gerust contact op. Bel, stuur mij een bericht via Whatsapp of vul het contactformulier in en ik vertel je wat je rechten zijn.