Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Een zorgmedewerker steelt morfinepleisters en mishandelt een cliënt. Is dat reden voor ontslag? 

Deze vraag stond centraal eerder dit jaar speelde bij de kantonrechter Rotterdam. De zorgmedewerkster werkte sinds 2007 bij de zorginstelling en verzorgde een aantal cliënten. 

Diefstal van morfinepleisters

Op de afdeling waar de medewerkster werd medicatie gemist, waaronder morfinepleisters. Deze morfinepleiters waren voor één van de bewoonsters van de zorginstelling.

De zorginstelling hing, in overleg met de familie van deze bewoonster, twee camera’s op de kamer van de bewoonster. Tijdens de eerstvolgende dienst moest de medewerkster de oude morfinepleister op de rug van deze bewoonster vervangen door een nieuwe. Maar op de beelden was goed te zien dat de medewerkster dat niet deed. Ze verwijderde de oude morfinepleister, stopte de nieuwe morfinepleister in de eigen broekzak en plakte de oude morfinepleister weer op de rug. 

Ontslag op staande voet

Na het zien van de camerabeelden gaf de zorginstelling de medewerkster dezelfde dag nog ontslag op staande voet. In de ontslag op staande voet brief stond het volgende:

“(…) Hierbij delen wij u mee u met onmiddellijke ingang – en op staande voet – te ontslaan uit uw dienstbetrekking. De dringende reden voor het ontslag op staande voet is diefstal van morfinepleisters en mishandeling van ten minste één bewoonster, door haar deze medicatie te onthouden. 

Ook deed de zorginstelling aangifte bij de politie en een melding bij de Inspectie Gezondheid en Jeugd.

Medewerker stapt naar de kantonrechter

De medewerkster was het niet eens met het ontslag. Ze vocht het aan bij de kantonrechter. Ze vroeg om óf het ontslag op staande voet ongedaan te maken óf om de transitievergoeding én een extra ontslagvergoeding. De transitievergoeding was ongeveer €20.000,- bruto. Ze vroeg om een extra ontslagvergoeding van €235.000,– bruto. 

Wat vindt de kantonrechter ervan?

En dan wordt het juridisch. Een ontslag op staande voet wordt streng getoetst. En dat is logisch. Want iemand verliest van de één op de andere dag zijn baan, en heeft geen recht op een ww-uitkering. Er is dan geen inkomen.

Inhoudelijk wordt streng getoetst; is er wel een dringende reden en kan deze bewezen worden? En ook het proces wordt streng getoetst. Alleen de redenen uit de ontslag op staande voet brief  mogen betrokken worden bij de beoordeling van het ontslag. Andere redenen gelden niet.

Meerdere redenen

En daar ging het mis voor deze werkgever. In de ontslag op staande voet brief las de kantonrechter namelijk een tweetal redenen:

  1. Diefstal van morfinepleisters;
  2. Mishandeling van ten minste één bewoonster door geen medicatie te geven.

Deze 2 redenen moest de zorginstelling bewijzen. En dat lukte niet.

Geen bewijs van mishandeling

De kantonrechter pakte de Van Dale erbij en zocht op wat het woord mishandeling inhield. En concludeerde dat er sprake moest zijn van het toebrengen van lichamelijk letsel. Door het niet geven van een nieuwe morfinepleister moest de bewoonster letsel hebben opgelopen. Of in ieder geval pijn hebben geleden. 

Daar was volgens de kantonrechter geen sprake van. De oude pleister had nog circa 6 uur gezeten voordat er een nieuwe werd opgeplakt. De medewerkster gaf aan dat het missen van één pleister geen kwaad kon . Dit sprak de zorginstelling niet tegen. De zorginstelling kon ook niet aantonen dat de bewoonster wél lichamelijk letsel had opgelopen of pijn had geleden. 

Dus geen ontslag op staande voet

De kantonrechter veegde het ontslag op staande voet van tafel. De rechter veroordeelde de zorginstelling om met terugwerkende kracht, vanaf het moment van het ontslag op staande voet, alsnog het salaris aan deze medewerkster te betalen. 

3 handige tips

Of alleen diefstal van de morfinepleisters genoeg was voor ontslag op staande voet komen we niet te weten. Het hangt af van allerlei omstandigheden. De duur van het dienstverband, de leeftijd van de medewerkster, hoe ze reageerde in het hoor-en wederhoor gesprek, hoe ze functioneerde en wat haar persoonlijke omstandigheden waren. Ze stelde bijvoorbeeld dat ze verslaafd aan slaapmedicatie was. Al die elementen wegen mee.

De ontslag op staande voet brief is erg belangrijk en moet heel zorgvuldig worden opgesteld. 3 tips:

  1. Neem altijd in de ontslag op staande voet brief op dat alle redenen zowel apart als tezamen een dringende reden voor ontslag op staande voet opleveren.
  2. Vermijd zoveel mogelijk strafrechtelijke begrippen, beschrijf de gebeurtenissen. 
  3. Heb je hulp nodig bij het opstellen van de brief of wil een check of de brief goed geformuleerd is, bel dan naar ons kantoor! Wij helpen je graag.

Hallo ik ben Roelien. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag? Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!