Binnen de zorg maken veel werkgevers gebruik van een subsidie die beschikbaar wordt gesteld via de SectorplanPlus regeling. Begin april werd bekend dat het ministerie van VWS heeft besloten om deze regeling niet te verlengen. Dit betekent dat de subsidieregeling per 1 januari 2026 definitief stopt. Vanaf 2026 moeten zorgorganisaties veel opleidingskosten dus zelf dragen. Wat nu?
SectorplanPlus subsidie
Als je als organisatie in de zorg en welzijn één of meerdere leerwerkplekken aanbiedt voor BBL- en/of hbo-duaal-leerlingen, kom je in aanmerking voor de SectorplanPlus subsidie. Deze regeling biedt sinds 2017 financiële steun voor het opleiden, begeleiden en behouden van personeel. De subsidie draagt concreet bij aan de instroom van nieuwe zorgprofessionals en de ontwikkeling van bestaande medewerkers. Het beëindigen van deze regeling heeft grote gevolgen, juist nu de druk op de arbeidsmarkt in de sector onverminderd groot is.
Wat betekent dit voor jouw organisatie?
Vanaf 1 januari 2026 vervalt de SectorplanPlus subsidie en worden de opleidingskosten voor BBL- en/of hbo-duaal-leerlingen voor jouw organisatie hoger. Vooral de kosten voor BBL-trajecten – waarbij medewerkers werken en leren combineren – stijgen hierdoor aanzienlijk. Ook begeleiding, coaching en her- en bijscholing worden financieel lastiger te realiseren.
Mogelijk zijn er hierdoor in de toekomst minder leerwerkplekken beschikbaar, terwijl er nog steeds een tekort is aan medewerkers. Ook is er minder ruimte binnen organisaties voor bijscholing van medewerkers, wat gevolgen kan hebben voor de kwaliteit en (duurzame) inzetbaarheid. Zeker voor kleinere organisaties zal het door het wegvallen van de subsidie lastiger worden om opleidingsmogelijkheden te bieden.
Hoe bereid je je voor op 2026?
Nu de subsidie via SectorplanPlus stopt zal het binnen de zorgsector, zeker voor kleinere organisaties, uitdagender worden om te blijven investeren in het opleiden van nieuwe en bestaande medewerkers. Het belang van goed opgeleid personeel blijft echter onverminderd groot. Daarom is het aan te raden om nu al te starten met de voorbereiding op 2026:
- Houd de deadlines voor het registreren van opleidingsactiviteiten goed in de gaten. Je vindt ze op de website van SectorplanPlus.
- Verken alternatieve subsidies. Er zijn namelijk meerdere subsidies en regelingen beschikbaar die opleidingskosten (gedeeltelijk) kunnen dekken.
- Bereid de begroting voor 2026 op tijd voor. Verwerk hierin de financiële impact van het stopzetten van de subsidie en mogelijke alternatieven. Bespreek dit intern.
Vragen?
Wil je meer weten over de gevolgen voor jouw organisatie of ben je op zoek naar alternatieven? Neem dan gerust contact met ons op.
Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.