Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Reorganiseren in de zorg? Laat je van begin tot eind juridisch begeleiden

Of je het nu reorganiseren, transformeren, aanpassen van de werkwijze of herstructurering noemt. Juridisch betekent het allemaal hetzelfde, namelijk dat er sprake is van een reorganisatie. En dat betekent dat er veel wettelijke regels van toepassing zijn. En ook de zorgcao’s leggen veel verplichtingen op, zoals tijdig overleg met de vakbonden.

Hanze advocaat heeft in de afgelopen 15 jaar tientallen reorganisaties in de zorg begeleid. We kunnen er dan ook van alles over vertellen. Daarbij geldt dat geen enkele situatie hetzelfde is en dat er dus altijd maatwerk vereist is. We helpen je daar graag bij.

Voucher voor één uur arbeidsrechtelijk advies over reorganiseren in de zorg – Staat er een reorganisatie op de planning en is jouw zorgorganisatie nog geen klant bij Hanze advocaat? Probeer ons dan eens uit! We geven je gratis één uur advies zodat je al je vragen over reorganiseren kunt stellen. En je hoeft er de deur niet voor uit, we plannen namelijk een afspraak via Teams/Zoom. Dat praat net zo makkelijk. Dus heb je een reorganisatie op de planning staan? Of zit je hier al met één been in en wil je overleggen? Bel dan vandaag nog om een afspraak in te plannen.

Tijd = geld. Een reorganisatie kost zomaar 6 maanden tijd

Tussen de aankondiging van een reorganisatie tot de daadwerkelijke laatste dag van het dienstverband van medewerkers, zit zomaar 6 maanden. Zeker als er een adviestraject via de OR doorlopen moet worden en er overleg met de vakbonden moet plaatsvinden. Het is dan ook zaak om een strakke tijdslijn te maken en daar heel strikt aan vast te houden. Elke maand dat de dienstverbanden langer in stand blijven, kost immers handen vol geld omdat de salarissen (en alle bijkomende kosten) doorbetaald moeten worden.

In dit artikel lees je de voorbereiding van de reorganisatie in een 7 stappenplan. 

Reorganiseren, hoe werkt dat?

Kort gezegd begint een reorganisatie met een reorganisatieplan waarin de plannen en uitwerkingen staan omschreven. Daarin staan ook de gevolgen voor de medewerkers. Is er een Ondernemingsraad (OR) of Personeelsvertegenwoordiging (PvT) dan moet je het plan voor advies aan hen voorleggen. Na het advies begint de uitvoeringsfase. Daarbij worden medewerkers aan de hand van het toepassen van het afspiegelingsbeginsel boventallig verklaard. Daarna begint er een herplaatsingstermijn en aansluitend – als er geen nieuw werk gevonden is – een ontslag via het UWV of vaststellingsovereenkomst.

De voorbereiding doorlopen? In dit artikel lees je hoe je aan de reorganisatie uitvoering moet geven in 5 stappen.

Collectief ontslag en sociaal plan

Als het ontslag meer dan 20 medewerkers betreft (binnen drie maanden), dan is er sprake van collectief ontslag. Op grond van de wet geldt er dan een verplichting om met de vakbonden te overleggen. Meestal leidt dit tot een sociaal plan, maar die uitkomst is niet verplicht. Vaak staan er in de cao ook voorwaarden waar je je als zorgwerkgever aan moet houden.​

We helpen je graag bij de voorbereiding en uitvoering van de reorganisatie. Bel naar 085 27 33 586 en geef aan dat je graag gebruik maakt van het gratis advies over reorganiseren. Er wordt gelijk een telefonische afspraak ingepland. Liever zelf een telefonische afspraak inplannen? Dat kan hier.

Hi, mijn naam is Roelien. Waar kan ik je mee helpen?

Reorganiseren in de zorg? Laat je van begin tot eind juridisch begeleiden. Neem gerust contact op. Bel, stuur mij een bericht via WhatsApp of vul het contactformulier in en ik zal je zo snel mogelijk helpen!