Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Reorganiseren in de zorg? Laat je van begin tot eind juridisch begeleiden

Of je het nu reorganiseren, transformeren, aanpassen van de werkwijze of herstructurering noemt. Juridisch betekent het allemaal hetzelfde, namelijk dat er sprake is van een reorganisatie. En dat betekent dat er veel wettelijke regels van toepassing zijn. Bij een reorganisatie leggen ook de zorgcao’s veel verplichtingen op, zoals tijdig overleg met de vakbonden.

Hanze advocaat heeft in de afgelopen 15 jaar tientallen reorganisaties in de zorg begeleid. We kunnen er dan ook van alles over vertellen. Maar geen enkele situatie is hetzelfde, er is dus altijd maatwerk vereist. Sta jij voor een reorganisatie? Dan helpen we je daar graag bij.

Voucher voor één uur gratis advies over Reorganiseren in de zorg

Staat er binnen jouw zorgorganisatie een reorganisatie op de planning? Dan geven we je gratis één uur advies, waarin jij al je vragen over reorganiseren mag stellen. Of je nu klant bent bij Hanze of niet. En je hoeft er de deur niet eens voor uit, we plannen namelijk een afspraak via Teams . Dat praat net zo makkelijk. Dus heb je een reorganisatie op de planning staan? Of zit je hier al met één been in en wil je overleggen? Bel dan vandaag nog om een afspraak in te plannen.

Reorganiseren, hoe werkt dat?

Kort gezegd begint een reorganisatie met een reorganisatieplan waarin de plannen en uitwerkingen staan omschreven. Daarin staan ook de gevolgen voor de medewerkers. Is er een Ondernemingsraad (OR) of Personeelsvertegenwoordiging (PvT)? Dan moet je het plan voor advies aan hen voorleggen. Na dit advies begint de uitvoeringsfase. Daarbij worden medewerkers aan de hand van het afspiegelingsbeginsel boventallig verklaard. Daarna begint er een herplaatsingstermijn en aansluitend volgt er – als er geen nieuw werk gevonden is – een ontslag via het UWV of vaststellingsovereenkomst.

Collectief ontslag en sociaal plan

Als het ontslag meer dan 20 medewerkers betreft (binnen drie maanden), dan is er sprake van collectief ontslag. Op grond van de wet geldt er dan een verplichting om met de vakbonden te overleggen. Meestal leidt dit tot een sociaal plan, maar die uitkomst is niet verplicht. Vaak staan er in de cao ook voorwaarden waar je je als zorgwerkgever aan moet houden.​

Masterclass Reorganiseren in de zorg

Op 21 maart 2024 geven we van 9.30 tot 12.30 een masterclass Reorganiseren in de zorg. Je kunt je nog opgeven. Kijk hier voor meer informatie.

Let op: tijd = geld. En een reorganisatie kost zomaar 6 maanden tijd

Tussen de aankondiging van een reorganisatie tot de daadwerkelijke laatste dag van het dienstverband van medewerkers, zit zomaar 6 maanden. Zeker als er een adviestraject via de OR doorlopen moet worden en er overleg met de vakbonden moet plaatsvinden. Het is dan ook zaak om een strakke tijdslijn te maken en daar heel strikt aan vast te houden. Elke maand dat dienstverbanden langer in stand blijven, kost immers handenvol geld omdat de salarissen (en alle bijkomende kosten) doorbetaald moeten worden.

Zoals gezegd: we helpen je graag bij de voorbereiding en uitvoering van jouw reorganisatie. Bel naar 085 27 33 586 en geef aan dat je graag gebruik maakt van het gratis advies over reorganiseren. Dan plannen we direct een afspraak met je in. 

Hallo ik ben Roelien. Waar kan ik je mee helpen?

Reorganiseren in de zorg? Laat je van begin tot eind juridisch begeleiden. Neem gerust contact op. Bel, stuur mij een bericht via WhatsApp of vul het contactformulier in en ik zal je zo snel mogelijk helpen!