Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Een medewerker in de zorg ontslag op staande voet geven? 

Gelukkig komt het in de zorg maar zelden voor. Maar soms kun je niet anders: een medewerker in de zorg ontslag op staande voet geven. Meestal gaat het om diefstallen bij cliënten, ongeoorloofde relaties tussen hulpverlener en cliënt of om alcohol en drugsgebruik tijdens een dienst.

Overweeg je om een medewerker ontslag op staande voet te geven of heb je het al gegeven? Bel ons dan zo snel mogelijk om te spiegelen of je het juiste besluit neemt. Een rechtsgeldig ontslag op staande voet vereist zowel snel en kordaat als ook zeer zorgvuldig handelen. Onder de tijdsdruk lukt het vaak niet goed om een helder zicht te houden.

Een ontslag op staande voet is altijd met emotie omgeven – “Ontslag op staande voet is het meest verstrekkende middel binnen het arbeidsrecht. Vaak wordt het ontslag op staande voet in een emotioneel moment gegeven. Omdat het zo’n verstrekkend is, ligt de lat voor een rechtsgeldig ontslag ook heel hoog. Zeker weten dat het goed komt? Bel dan direct Hanze advocaat voor overleg!”

Ontslag op staande voet in de zorg, let op de Wkggz

Na een ontslag op staande voet heeft de medewerker geen recht meer op werk, loon of een uitkering. Bovendien moet thuis uitgelegd worden waarom er een ontslag op staande voet is gegeven. En er hangt een melding bij de Inspectie op basis van de Wkggz en een opname in het Waarschuwingsregister boven het hoofd. Voor de medewerker kan het ontslag maar zo betekenen dat hij/zij nooit meer in de zorg aan het werk kan komen.

We geven binnen onze Academy regelmatig bijeenkomsten over zorggerelateerde kwesties. Zo ook over de Wkggz. Lees hier het programma.

Daarmee is de kans heel groot dat de medewerker over het ontslag gaat procederen om op die manier het blazoen te zuiveren. Zoals het ook hoort te zijn, heeft de rechter oog voor beide standpunten en dus ook voor het verhaal van de medewerker. En omdat het ontslag zo verstrekkend is, moet je als zorgwerkgever extra je best doen om duidelijk te maken dat er echt geen andere oplossing voor handen was. De realiteit is dat procedures over een ontslag op staande voet vaak door werkgevers verloren worden.

Elk jaar publiceren we een top 10 ‘Meest spraakmakende uitspraken in de Zorg’. Hier lees je die van 2020. 

Bel ons direct als er sprake is van een ‘ontslag op staande voet-achtige situatie’. We schuiven meteen de agenda schoon en gaan samen kijken of de situatie ook juridisch ‘staande voet waardig’ is. Vervolgens bespreken we de strategie: moeten er eerst nog mensen worden gehoord of bewijs worden verzameld? Bijvoorbeeld door het ophangen van camera’s of het uitlezen van telefoons of laptops. In de zorg speelt daarnaast de vraag of er een melding moet worden gedaan bij de Inspectie op grond van de Wkggz. Ook bespreken we of we eerst voor de optie van een vaststellingsovereenkomst gaan of direct overgaan tot ontslag op staande voet.

Speelt er een ontslag op staande voet situatie en wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Bel dan nu voor een gratis adviesgesprek

Ontslag op staande voet in de zorg, wanneer mag het?

Een medewerker op staande voet ontslaan kan alleen als er een ‘dringende reden’ is. Zonder deze dringende reden kan er geen sprake zijn van een rechtsgeldig ontslag op staande voet. Voorbeelden van een dringende redenen in de zorg zijn: diefstal, werkweigering, alcohol of drugsgebruik, overtreding van een zero tolerance protocol, bedreiging of mishandeling van medewerkers of cliënten. Hiervoor moet dan ook bewijs aanwezig zijn.

Voor een geldig ontslag op staande voet moet bovendien altijd sprake zijn van een situatie die zo ingrijpend is, dat van de zorgorganisatie niet kan worden verlangd dat de arbeidsovereenkomst ook nog maar een moment blijft voortbestaan. Daarnaast moet het ontslag direct (onverwijld) worden gegeven zodra de feiten bekend zijn. En het ontslag moet – met de redenen – schriftelijk worden bevestigd

Hallo ik ben Anjo. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op. Bel, stuur mij een bericht via WhatsApp of vul het contactformulier in en ik zal je zo snel mogelijk helpen!