Als de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever wordt beëindigd, dan heeft een medewerker bijna altijd recht op een transitievergoeding na twee jaar dienstverband. Zodra de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking treedt, verandert dit. Dan hebben alle medewerkers recht op een transitievergoeding als de werkgever de arbeidsovereenkomst eindigt. De referteperiode van twee jaar verdwijnt dus. Ook komt er een nieuwe rekenmethode voor de transitievergoeding. De vergoeding wordt berekend op basis van de dagen die de arbeidsovereenkomst heeft geduurd en er wordt niet meer afgerond op halve jaren. Zelfs als de werkgever tijdens de proeftijd opzegt, is een transitievergoeding verschuldigd.

“Met de inwerkingtreding van de WAB is de duur van het dienstverband niet meer van belang voor de aanspraak op de transitievergoeding.”

Ben je langer dan 10 jaar in dienst? Nu is het zo dat de opbouw van de transitievergoeding wordt opgehoogd naar een half maandsalaris per gewerkt jaar. Voor werknemers die 50 jaar en ouder zijn en langer dan 10 jaar in dienst zijn, geldt nu dat er één maandsalaris per gewerkt jaar wordt opgebouwd. Na 1 januari 2020 is de opbouw van de transitievergoeding een derde maandsalaris na ieder gewerkt jaar. Ongeacht de duur van het dienstverband en de leeftijd van de werknemer.

De transitievergoeding berekenen

Heb je een vraag?

Is iets niet duidelijk of kun je de gewenste informatie niet vinden? Stel dan hier je vraag.

Icoon
Icoon
Icoon
Icoon

Hanze advocaat vind
je op deze locaties

locaties