Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Kerstborrel op het werk? Maak het niet te gek!

De tijd van de kerstborrels met collega’s en leidinggevenden is weer aangebroken. Dat een dergelijke borrel ook arbeidsrechtelijke consequenties kan hebben laat een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zien.

Directeur ‘door midden schoppen’

De werknemer in kwestie, onder invloed van alcohol, raakte in een verhitte discussie met de directeur. Dit gesprek eindigde in een ruziënde sfeer. Tegen collega’s vertelde de werknemer dat hij de directeur ‘door midden wilde schoppen’ en ‘voor zijn kop’ wilde slaan. Hij voegde daad bij het woord en vloog de directeur na afloop van de borrel aan en probeerde hem te slaan. De werknemer werd op staande voet ontslagen.

‘Maar ik was dronken en heb diabetes’

De werknemer liet het er niet bij zitten en startte een procedure bij de kantonrechter. Daar ving hij bot. In hoger beroep verzocht de werknemer onder andere een billijke vergoeding (€ 114.838,- bruto) en een transitievergoeding (€ 50.849,- bruto). Hij stelde zich op het standpunt dat het ontslag op staande voet niet terecht gegeven was omdat:

  • hij een dienstverband van 25 jaar had en 58 jaar oud was, waardoor de gevolgen van het ontslag voor hem zeer groot waren;
  • het voorval plaatsvond op een door de werkgever georganiseerde kerstborrel, waarbij alcohol rijkelijk vloeide;
  • hij diabetespatiënt was en alcohol bij een diabetespatiënt kan leiden tot een verlaging van de bloedsuikerspiegel wat weer zou kunnen leiden tot agressief gedrag.

Gerechtshof: gedrag niet acceptabel & geen vergoeding

Het Hof oordeelde dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven. Het Hof was van mening dat ook na een dienstverband van 25 jaar dergelijk gedrag niet acceptabel is, zeker niet in het bijzijn van collega’s. De werknemer werd zelf verantwoordelijk gehouden voor het feit dat hij teveel had gedronken. Als diabetespatiënt zou hij juist moeten weten dat dit tot agressief gedrag zou kunnen leiden, aldus het Hof. De werknemer ging naar huis zonder een dienstverband, zonder transitievergoeding en zonder billijke vergoeding. Het gedrag van de werknemer werd als ernstig verwijtbaar handelen bestempeld.

Roelien Klaver

Dit artikel is geschreven door Roelien Klaver. Heb je vragen over dit artikel dan kan je haar bereiken door te bellen met 085 – 27 33 586 of mailen naar klaver@hanzeadvocaat.nl.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon