Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Ben je op staande voet ontslagen en wil je dit aanvechten? Neem dan direct contact op met Hanze advocaat. Je krijgt duidelijkheid en een oplossing waarmee je verder kunt.

Kreeg je ontslag op staande voet? Dan sta je per direct op straat en ontvang je geen salaris meer. Evenmin heb je recht op een uitkering. Bel in deze situatie meteen een ontslagspecialist, ook wanneer je denkt dat het ontslag terecht is. Hanze advocaat krijgt het ontslag op staande voet bijna altijd van tafel. Samen komen we tot een goede oplossing.

Iemand op staande voet ontslaan kan niet zomaar. Het is het meest verstrekkende middel dat een werkgever kan toepassen. Daarom vereist de wet dringende redenen voor ontslag op staande voet. Er moet echt sprake zijn van bijzondere omstandigheden die zo’n ingrijpende maatregel rechtvaardigen.

Dringende redenen voor ontslag op staande voet

In de wet staan voorbeelden van dringende redenen die kunnen leiden tot ontslag op staande voet. Niet elke dringende reden betekent per definitie dat er ontslag op moet volgen; er is altijd ruimte voor tegenargumenten.

Enkele voorbeelden van dringende redenen:

  • Dronken zijn of liederlijk (losbandig) gedrag vertonen
  • Zichzelf of anderen aan ernstig gevaar blootstellen
  • Het niet geheim houden van bedrijfsgeheimen
  • Misdrijven plegen (vertrouwen werkgever wordt geschaad)
  • In ernstige mate ongeschikt zijn voor het werk
  • Hardnekkig weigeren te voldoen aan redelijke bevelen (werkweigering)
  • Het bedreigen, grovelijk beledigen of mishandelen van de werkgever, diens familieleden, huisgenoten of andere medewerkers

Ontslag op staande voet aanvechten

De bovenstaande opsomming is niet compleet en de voorbeelden zijn nogal verschillend van aard. Ontslag op staande voet aanvechten is vaak een reële mogelijkheid. De werkgever mag alleen ontslag op staande voet geven als er echt geen andere mogelijkheden zijn én als van een werkgever redelijkerwijs niet kan worden verwacht dat hij een normale ontslagprocedure voert.

Andere kant van het verhaal bij dreigend ontslag

Bij (dreigend) ontslag op staande voet komen veel emoties kijken. Het is ontzettend moeilijk om je hoofd koel te houden. Hoewel een werkgever meestal niet zomaar deze maatregel neemt, is er bij elk ontslag op staande voet ook een ‘andere kant’ van het verhaal. Dat gaat vaak om persoonlijke omstandigheden. Een rechter neemt ook die kant van het verhaal serieus. Er is dus altijd wat te winnen. Zo kunnen we met je werkgever tot een passende oplossing komen.

‘De rechter neemt bij ontslag op staande voet ook jouw kant van het verhaal serieus. Er is dus altijd wat te winnen.’

Ontslag aanvechten of accepteren?

Een ontslag op staande moet je nooit zomaar accepteren. Neem direct – vrijblijvend – contact op met Hanze advocaat. We vertellen je gelijk wat we voor je kunnen betekenen.

Samen bepalen we of je werkgever zich bij het ontslag aan de regels heeft gehouden. Ook bespreken we welke strategie we gaan volgen: het ontslag aanvechten of onder voorwaarden accepteren. Onze inzet is dat er zo snel mogelijk duidelijkheid is en dat er een oplossing komt waarmee je verder kunt.

Wil je weten wat Hanze advocaat voor jou kan doen bij (dreigend) ontslag op staande voet?
Bel dan nu gratis:

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!