Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Een werknemer op staande voet ontslaan? 

Overweeg je om een werknemer ontslag op staande voet te geven of heb je het al gegeven? Bel ons dan zo snel mogelijk voor advies en begeleiding. Een rechtsgeldig ontslag op staande voet vereist snelle, zorgvuldige handelingen en kordaat optreden. Hanze advocaat is hier volledig op ingericht. Als het moet, dan komen we vandaag nog in actie, want elke dag telt!

Een ontslag op staande voet is altijd met emotie omgeven

“Ontslag op staande voet is het meest ingrijpende middel dat mogelijk is binnen het arbeidsrecht. Er komt altijd veel emotie bij kijken. Vaak wordt het ontslag op staande voet zelfs in een emotioneel moment gegeven. Omdat het zo’n ingrijpend middel is, ligt de lat voor een rechtsgeldig ontslag ook heel hoog. Zeker weten dat het goed komt? Bel dan direct Hanze advocaat voor overleg!”

Ontslag op staande voet, wanneer mag het?

Een werknemer op staande voet ontslaan kan alleen als hiervoor een dringende reden bestaan. Zonder dringende reden kan er geen sprake zijn van ontslag op staande voet. De wet beschrijft diverse voorbeelden van dringende redenen die tot ontslag op staande voet kunnen leiden.

Voorbeelden van een dringende redenen om een werknemer op staande voet te ontslaan zijn:

 • ontslag op staande voet door diefstal
 • ontslag op staande voet door werkweigering
 • ontslag op staande voet door belediging

Daarnaast kun je denken aan het openbaar maken van bedrijfsgeheimen, bedreiging, of mishandeling van de werkgever, diens familie of andere medewerkers.

Voor een geldig ontslag op staande voet moet er altijd sprake zijn van een situatie die zo ingrijpend is, dat van een werkgever niet kan worden verlangd dat de arbeidsovereenkomst ook nog maar een moment blijft voortbestaan. Daarnaast moet er ook aan de volgende twee vereisten zijn voldaan:

 1. zodra de feiten bekend zijn moet het ontslag direct (onverwijld) worden gegeven
 2. het ontslag moet – met de redenen – schriftelijk worden bevestigd

Werknemer met onmiddellijke ingang ontslaan: kies voor de beste en snelste afwikkeling

Een medewerker op staande voet ontslaan is een ingrijpende maatregel en kan een intensief, tijdrovend traject als gevolg hebben. Het is goed om te beseffen dat een rechter altijd oog zal hebben voor de tegenargumenten van de werknemer. Hanze advocaat kiest een oplossingsgerichte aanpak, gericht op een goede en snelle afwikkeling.

Hanze advocaat staat niet alleen voor deskundigheid en kwaliteit, maar uitdrukkelijk ook voor snelheid. Niemand heeft er iets aan als ontslagprocedures zich maandenlang voortslepen, met alle irritaties, spanningen en kosten van dien. We gaan steevast voor zo min mogelijk gedoe, voor persoonlijk contact, een snelle en goede oplossing en zo laag mogelijke kosten per dossier.

Een ontslag op staande voet houdt bij de rechter vaak geen stand. Soms komen de verwijten niet ‘onomstotelijk’ vast te staan, maar meestal strandt het ontslag op procedurele fouten. Zorg er dus voor dat je weet wat je doet!

Redenen voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet:

 • Diefstal
 • Fraude
 • Ongewenste intimiteiten
 • Intimidatie
 • Dronkenschap
 • Mishandeling
 • Leugens en bedrog
 • Werkweigering
 • Zonder overleg verlof nemen
 • Drugsgebruik

Hi, mijn naam is Anjo. Waar kan ik je mee helpen?

Heb jij hulp nodig bij het ontslaan op staande voet van een werknemer? Neem gerust contact op. Bel, stuur mij een bericht via WhatsApp of vul het contactformulier in en ik zal je zo snel mogelijk helpen!