Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Bedenktijd van 14 dagen bij vaststellingsovereenkomst

Heb je een vaststellingsovereenkomst getekend dan kun je binnen 14 dagen terug komen op het besluit om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. De werknemer dient dit schriftelijk aan de werkgever kenbaar te maken wanneer hij hier gebruik van wil maken. De vaststellingsovereenkomst is daarmee van tafel en je bent weer terug in dienst. Een werknemer kan echter maar één keer per zes maanden een beroep doen op de bedenktijd bij een vaststellingsovereenkomst. Wil je meer informatie over de bedenktijd bij een vaststellingsovereenkomst? Lees dan snel verder!

Wanneer begint de bedenktijd?

Maar wanneer begint de bedenktijd bij vaststellingsovereenkomst eigenlijk? In de wet staat aangegeven dat de bedenktermijn begint te lopen na de datum waarop de vaststellingsovereenkomst tot stand is gekomen.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de datum van ondertekening bepaalt wat de dag is dat de overeenkomst tot stand is gekomen. De dag daarna zou dan de bedenktermijn gaan lopen. Tegelijkertijd is hier regelmatig discussie over, bijvoorbeeld als de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst een tijdje blijft liggen terwijl er al wel overeenstemming is bereikt.

Voorkom gedoe en schakel een arbeidsrechtjurist in. Laat je gratis en vrijblijvend adviseren over jouw situatie!

vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Hoe maak je gebruik van de bedenktermijn?

Als je gebruik wilt maken van de bedenktermijn dan dien je binnen 14 dagen na de datum waarop de overeenkomst tot stand gekomen, je werkgever een brief te sturen waarin je aangeeft de vaststellingsovereenkomst te willen ontbinden. Je hoeft in de verklaring geen redenen aan te geven.

Soms is de bedenktermijn zelfs 21 dagen

De werkgever dient de werknemer te informeren dat er sprake is van een bedenktermijn. Daartoe dient deze in de vaststellingsovereenkomst te worden opgenomen. Indien dat het geval is dan bedraagt de bedenktermijn 14 dagen. Staat de bedenktermijn niet in de vaststellingsovereenkomst opgenomen, dan wordt deze verlengd en bedraagt hij 21 dagen.

Onzekerheid voorkomen bij een vaststellingsovereenkomst bedenktermijn

Voor de werkgever kan de verplichting van bedenktijd bij vaststellingsovereenkomst leiden tot onzekerheid. Waarom? Stel je voor dat een werknemer de vaststellingsovereenkomst getekend heeft en vrijgesteld wordt van werkzaamheden. De werkgever denkt dat de regeling in kannen en kruiken is en neemt alvast een nieuwe medewerker aan. Als dan de werknemer toch gebruik maakt van de bedenktijd bij een vaststellingsovereenkomst dan heeft de werkgever in feite twee werknemers voor één functie. Dit kan tot vervelende situaties leiden.

Bel ons voor een gratis eerste advies

Wij kijken namelijk graag met je mee. Onze specialisten kunnen je alles vertellen over de bedenktijd bij een vaststellingsovereenkomst. Wij hebben al duizenden werknemers bijgestaan en geholpen. In 95% van de gevallen ging dit gepaard zonder juridische procedures bij de rechter. 

Plan een teamsafpraak in om kennis te maken en je vraag te bespreken of kom langs bij ons kantoor in Zwolle of Groningen of één van onze spreekuurlocaties in Arnhem, Leeuwarden, Utrecht en Deventer.

Hallo ik ben Mariska . Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!