Advies over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst? Dit zijn de 3 mogelijkheden hoe we je kunnen helpen

Een vaststellingsovereenkomst (vso) sluiten is op zich een goede manier om afscheid van elkaar te nemen als werkgever en werknemer. Er moet alleen wel recht worden gedaan aan jouw belangen. Wanneer je het niet eens bent met je ontslag of als de voorwaarden slecht zijn, vecht dan het ontslag aan of onderhandel over betere voorwaarden. In ieder geval moet je in zo’n situatie nooit de vaststellingsovereenkomst zomaar tekenen. Bij Hanze advocaat helpen wij je graag verder met het adviseren en beoordelen van jouw vaststellingsovereenkomst.

Bekijk hier de 3 mogelijkheden als je advies of begeleiding wilt bij een vaststellingsovereenkomst. 

 

Lees meer
_dsf3741

Het was geweldig om te zien hoe mijn zaak is aangepakt.

Rob: “Hanze advocaat heeft me geweldig geholpen door me de juiste dingen in te fluisteren...

Lees verder

Als je werkgever je er zomaar uit wil gooien, zonder dossier en zonder ontslagvergoeding, dan kun je wel een advocaat gebruiken. Dat realiseerde Rob Joosten zich ook. Daarom zocht hij snel contact met Hanze advocaat. Na een 1e gesprek met William wist Rob: deze man moet ik hebben! Lees in bovenstaande case hoe William samen met Rob aan de slag is gegaan. 

Advocaat Annelies Baas vertelt wat er belangrijk is bij een vaststellingsovereenkomst

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Heb je met je werkgever een akkoord bereikt over de voorwaarden van je ontslag? Dan moeten de afspraken nog in een overeenkomst worden gezet. Dit heet een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Meestal doet de werkgever een eerste voorstel voor een vso. Laat de vaststellingsovereenkomst door Hanze advocaat controleren of de afspraken volledig en correct zijn weergegeven, en of je WW-rechten zijn veiliggesteld.

Vaststellingsovereenkomst accepteren of niet?

Vaak krijg je maar een hele korte termijn om te laten weten of je wilt instemmen met de vaststellingsovereenkomst. Eigenlijk is de haast bijna altijd onterecht en vooral bedoeld om je in actie te krijgen. En besef vooral dat het tekenen van de vaststellingsovereenkomst verstrekkende gevolgen heeft voor je arbeidsovereenkomst. Laat daarom de specialisten van Hanze advocaat controleren of de vso juridisch correct is opgesteld, of er recht wordt gedaan aan jouw belangen en of je WW-rechten zijn veiliggesteld.

Verschillende situaties

Een vaststellingsovereenkomst kan van pas komen bij verschillende situaties. Denk bijvoorbeeld bij een vroegtijdig beëindigen van een tijdelijk contract, bij ziekte, bij een burn out of bij langdurige ziekte (twee jaar) van de werknemer. Bij iedere situatie waar de vaststellingsovereenkomst gebruikt wordt, is het raadzaam om bepaalde controles uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de finale kwijting, de bedenktijd, het opzegtermijn, maar ook de transitievergoeding waar je recht op hebt. De te maken afspraken hebben namelijk gevolgen voor je recht op een WW-uitkering. Wil je graag meer weten wat je moet doen als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen? Lees dan deze tips over de do’s en don’ts! Daarnaast mag je ook altijd onze juristen inschakelen!

Wij adviseren je graag verder

Hanze advocaat adviseert jou graag. Klopt de vaststellingsovereenkomst, zijn alle afspraken correct weergegeven en zijn al jouw rechten veiliggesteld? Of valt er misschien ook nog meer uit te halen? Onze juristen hebben al meer dan duizend mensen geholpen en bijgestaan, waarbij 95% van de zaken werd afgerond zonder juridische procedures bij de rechter. Neem dus gerust contact op met ons wanneer jij met vragen zit over jouw vso.

Zo zijn we bereikbaar op 085 – 27 33 586, maar je kunt ook een WhatsApp sturen op 06 – 51 09 04 60 of het online contactformulier invullen.

FAQ’s over een vaststellingsovereenkomst

Met een vaststellingsovereenkomst spreken jij en jouw werkgever af dat er vrijwillig een einde komt aan de arbeidsovereenkomst. Een vaststellingsovereenkomst bij ontslag heet ook wel ‘een ontslag met wederzijds goedvinden’ of een beëindigingsovereenkomst. In overleg met jouw werkgever maken jullie afspraken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de einddatum, de hoogte van een ontslagvergoeding, maar ook over een positief getuigschrift en een eventuele vrijstelling van werkzaamheden. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Jij en je werkgever moeten er samen uitkomen en het eens worden over de voorwaarden voor het ontslag. Vaak zijn hier advocaten of juristen bij betrokken. Dit om ervoor te zorgen dat de onderhandelingen goed verlopen, dat de vaststellingsovereenkomst juridisch goed in elkaar steekt en dat deze WW-vriendelijk is. Zijn jullie het samen eens? Dan wordt de vaststellingsovereenkomst getekend en gelden alleen nog de afspraken die hierin staan. Alle eerder gemaakte afspraken komen daarmee te vervallen.

Een vaststellingsovereenkomst sluit je samen met je werkgever als jullie het samen eens zijn kunnen worden dat er een einde moet komen aan de arbeidsovereenkomst en de voorwaarden waaronder dit gebeurd. Meestal is dit op initiatief van de werkgever.

Een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten om ervoor te zorgen dat er geen losse eindjes meer tussen jou en jouw werkgever zijn. In de vaststellingsovereenkomst staat opgenomen onder welke voorwaarden een beëindiging van het dienstverband zal plaatsvinden. Denk aan de hoogte van een ontslagvergoeding, de einddatum of een eventuele vrijstelling van werkzaamheden. Daarnaast wordt een vaststellingsovereenkomst gesloten om ervoor te zorgen dat jij na de einddatum een WW-uitkering kan krijgen. Om de WW-uitkering te kunnen ontvangen is het heel erg belangrijk dat de overeenkomst WW-vriendelijk is.

Alle afspraken die tussen jou en jouw werkgever worden overeengekomen, staan hierin opgenomen. Na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst, kunnen de afspraken niet meer gewijzigd worden. Het is dus heel erg belangrijk dat je zeker weet dat alles goed en volledig staat opgenomen.

Je kunt met jouw werkgever een vaststellingsovereenkomst aangaan als jullie graag afscheid van elkaar willen nemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een conflict speelt tussen jullie. Maar ook als dat niet zo is kun je met jouw werkgever een vaststellingsovereenkomst sluiten. De vaststellingsovereenkomst komt meestal op initiatief van de werkgever, maar kan ook van de werknemer komen.

Een vaststellingsovereenkomst kan bijvoorbeeld ook gesloten worden als een werknemer al twee jaar ziek is en niet meer volledig zal re-integreren bij de werkgever. Je kunt met jouw werkgever afspraken maken over wanneer jullie de vaststellingsovereenkomst aangaan. In principe kan dit op elk (gewenst) moment. Goed om te weten: je bent nooit verplicht om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst.

Hi, mijn naam is Sanne. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!