Advies over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst? Dit is hoe we je kunnen helpen
Een vaststellingsovereenkomst (vso) sluiten is op zich een goede manier om als werkgever en werknemer afscheid van elkaar te nemen. Er moet alleen wel recht worden gedaan aan jouw belangen. Teken daarom nooit zomaar de vaststellingsovereenkomst, maar laat er een ontslagspecialist naar kijken.
Bij Hanze advocaat helpen wij je graag verder met het adviseren en beoordelen van jouw vaststellingsovereenkomst. En we kunnen altijd onderhandelen voor betere voorwaarden.
Ben je het niet eens bent met je ontslag of zijn de voorwaarden slecht, bel ons dan direct!
Als je werkgever je er zomaar uit wil gooien, zonder dossier en zonder ontslagvergoeding, dan kun je wel een advocaat gebruiken. Dat realiseerde Rob Joosten zich ook. Daarom zocht hij snel contact met Hanze advocaat. Na een 1e gesprek met William wist Rob: deze man moet ik hebben! Lees in bovenstaande case hoe William samen met Rob aan de slag is gegaan.
Advocaat Annelies Baas vertelt wat er belangrijk is bij een vaststellingsovereenkomst
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst is een overeenkomst waarin de afspraken staan waaronder een arbeidsovereenkomst tot een einde komt. Meestal doet de werkgever een eerste voorstel voor een vso. Laat de vaststellingsovereenkomst door Hanze advocaat controleren of de afspraken volledig en correct zijn weergegeven, en of je WW-rechten zijn veiliggesteld.
Vaststellingsovereenkomst accepteren of niet?
Vaak krijg je maar een hele korte termijn om te laten weten of je wilt instemmen met de vaststellingsovereenkomst. Eigenlijk is de haast bijna altijd onterecht en vooral bedoeld om je in actie te krijgen. En besef vooral dat het tekenen van de vaststellingsovereenkomst verstrekkende gevolgen heeft voor je arbeidsovereenkomst. Laat daarom de specialisten van Hanze advocaat controleren of de vso juridisch correct is opgesteld, of er recht wordt gedaan aan jouw belangen en of je WW-rechten zijn veiliggesteld.
Verschillende situaties: ziekte, tijdelijk contract, burnout
Een vaststellingsovereenkomst kan van pas komen bij verschillende situaties. Denk bijvoorbeeld aan het beëindigen van een tijdelijk contract, bij ziekte, bij een burn out of bij langdurige ziekte (twee jaar). In iedere situatie waar de vaststellingsovereenkomst gebruikt wordt, is het raadzaam om bepaalde controles uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de finale kwijting, de bedenktijd, het opzegtermijn, maar ook de transitievergoeding waar je recht op hebt. De te maken afspraken hebben namelijk gevolgen voor je recht op een WW-uitkering. Wil je graag meer weten wat je moet doen als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen? Lees dan deze tips over de do’s en don’ts! Daarnaast mag je ook altijd onze juristen inschakelen!
Wij adviseren je graag verder
Klopt de vaststellingsovereenkomst, zijn alle afspraken correct weergegeven en zijn al jouw rechten veiliggesteld? Of valt er misschien ook nog meer uit te halen? Onze juristen hebben al meer dan duizend mensen geholpen en bijgestaan, waarbij 95% van de zaken werd afgerond zonder juridische procedures bij de rechter. Neem dus gerust contact op met ons wanneer jij met vragen zit over jouw vso.
FAQ’s over een vaststellingsovereenkomst
Met een vaststellingsovereenkomst spreken jij en jouw werkgever af dat er vrijwillig een einde komt aan de arbeidsovereenkomst. Een vaststellingsovereenkomst bij ontslag heet ook wel ‘een ontslag met wederzijds goedvinden’ of een beëindigingsovereenkomst. In overleg met jouw werkgever maken jullie afspraken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de einddatum, de hoogte van een ontslagvergoeding, maar ook over een positief getuigschrift en een eventuele vrijstelling van werkzaamheden. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Jij en je werkgever moeten er samen uitkomen en het eens worden over de voorwaarden voor het ontslag. Vaak zijn hier advocaten of juristen bij betrokken. Dit om ervoor te zorgen dat de onderhandelingen goed verlopen, dat de vaststellingsovereenkomst juridisch goed in elkaar steekt en dat deze WW-vriendelijk is. Zijn jullie het samen eens? Dan wordt de vaststellingsovereenkomst getekend en gelden alleen nog de afspraken die hierin staan. Alle eerder gemaakte afspraken komen daarmee te vervallen.
Een vaststellingsovereenkomst sluit je samen met je werkgever als jullie het samen eens zijn kunnen worden dat er een einde moet komen aan de arbeidsovereenkomst en de voorwaarden waaronder dit gebeurd. Meestal is dit op initiatief van de werkgever.
Een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten om ervoor te zorgen dat er geen losse eindjes meer tussen jou en jouw werkgever zijn. In de vaststellingsovereenkomst staat opgenomen onder welke voorwaarden een beëindiging van het dienstverband zal plaatsvinden. Denk aan de hoogte van een ontslagvergoeding, de einddatum of een eventuele vrijstelling van werkzaamheden. Daarnaast wordt een vaststellingsovereenkomst gesloten om ervoor te zorgen dat jij na de einddatum een WW-uitkering kan krijgen. Om de WW-uitkering te kunnen ontvangen is het heel erg belangrijk dat de overeenkomst WW-vriendelijk is.
Alle afspraken die tussen jou en jouw werkgever worden overeengekomen, staan hierin opgenomen. Na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst, kunnen de afspraken niet meer gewijzigd worden. Het is dus heel erg belangrijk dat je zeker weet dat alles goed en volledig staat opgenomen.
Je kunt met jouw werkgever een vaststellingsovereenkomst aangaan als jullie graag afscheid van elkaar willen nemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een conflict speelt tussen jullie. Maar ook als dat niet zo is kun je met jouw werkgever een vaststellingsovereenkomst sluiten. De vaststellingsovereenkomst komt meestal op initiatief van de werkgever, maar kan ook van de werknemer komen.
Een vaststellingsovereenkomst kan bijvoorbeeld ook gesloten worden als een werknemer al twee jaar ziek is en niet meer volledig zal re-integreren bij de werkgever. Je kunt met jouw werkgever afspraken maken over wanneer jullie de vaststellingsovereenkomst aangaan. In principe kan dit op elk (gewenst) moment. Goed om te weten: je bent nooit verplicht om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst.
"Afscheid nemen was de enige oplossing
Het juridische wereldje en het daarbij behorende taalgebruik staat ver van mijn belevingswereld. Daarom is het fijn dat er een kantoor is die dit picobello voor je regelt."
"Gedurende het hele proces ben ik steeds voldoende geïnformeerd over de vorderingen. Een gerust gevoel in zo’n vervelende en spannende situatie."
Hallo ik ben Mariska . Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!