Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Heb je een vaststellingsovereenkomst gekregen van je werkgever? Of heeft je werkgever aangegeven dat je deze binnenkort zal ontvangen? Dan doe je er goed aan de onderstaande 10 tips te lezen. Wat moet je wel en juist niet doen bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst.

 1. Vraag om een schriftelijke bevestiging van de voorwaarden

Meestal zal de werkgever de vaststellingsovereenkomst al mondeling aankondigen. Misschien geeft hij zelfs al aan welke voorwaarden erin komen te staan. Of wordt er enkel mondeling ontslag aangezegd en volgt er verder niks. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van de voorwaarden om tot een beëindiging van het dienstverband te komen. Deze schriftelijke bevestiging kan je thuis nog eens rustig doornemen en (laten) controleren.

 1. Onderteken de overeenkomst (nog) niet

Of je nu graag weg wilt of niet, zet nooit direct je handtekening.

 1. Doe de WW-check

Bij het einde van het dienstverband stopt ook de loondoorbetaling. Als je nog geen nieuwe baan hebt gevonden is het van belang dat je in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Het UWV beoordeelt of jij recht heb op een WW-uitkering en let hierbij op een aantal punten. De vaststellingsovereenkomst moet WW-vriendelijk worden geformuleerd. Dit houdt in dat in de vaststellingsovereenkomst duidelijk naar voren moet komen dat de werkgever het initiatief heeft genomen, dat jou geen verwijt kan worden gemaakt en dat er geen sprake is van een dringende reden. Daarnaast moet de reden van het ontslag neutraal zijn. Meestal wordt verschil van inzicht als reden gebruikt.

 1. Controleer de einddatum

Hoe lang ben je in dienst geweest? Dit is van belang voor de berekening van de opzegtermijn die de werkgever moet hanteren:

 • Korter dan 5 jaar: één maand
 • Tussen de 5 en 10 jaar: twee maanden
 • Tussen de 10 en 15 jaar: drie maanden
 • Langer dan 15 jaar: vier maanden

Maar let op! Er kan ook een afwijkende opzegtermijn zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst of cao. Controleer deze altijd.

 1. Ga na of de aangeboden ontslagvergoeding redelijk is in jouw situatie

Meestal wordt er door de werkgever een transitievergoeding aangeboden. Na een dienstverband van twee jaar heb je hier recht op als de arbeidsovereenkomst eindigt via het UWV of de kantonrechter. Lees meer over de transitievergoeding op deze pagina. In sommige situaties zou je om een hogere vergoeding kunnen vragen. Bijvoorbeeld als de werkgever je probeert weg te pesten en er helemaal geen reden is om je te ontslaan.

Lees meer

Lees verder
 1. Concurrentie- en/of relatiebeding? Zorg dat deze komen te vervallen!

Staat er een concurrentie- en/of relatiebeding in je arbeidsovereenkomst? Probeer dan met je werkgever overeen te komen dat deze komt te vervallen. Wanneer dit niet het geval is kan zo’n beding je beperken bij de zoektocht naar een nieuwe baan.

 1. Vraag om een positief getuigschrift en positieve referenties

En dit kan je weer helpen bij het vinden van een nieuwe baan!

 1. Een eerste VSO voorstel is onderhandelbaar. Dus: onderhandel

Dat is onze ervaring. Meestal doet de werkgever een eerste voorstel voor een VSO en is dit onderhandelbaar. Je kunt onder andere onderhandelen over de hoogte van de vergoeding, de einddatum, vrijstelling van werkzaamheden, uitbetalen van de verlofuren en over een outplacement/scholingsbudget.

Weet je niet goed hoe je de onderhandelingen met je werkgever moet gaan insteken? En heb je geen idee wat je zou kunnen vragen van je werkgever? Neem contact met ons op om de voorwaarden van jouw vaststellingsovereenkomst door te spreken. Gratis en uiteraard vrijblijvend!

 1. Ziek? Ga niet akkoord met de vaststellingsovereenkomst

Je hebt bij ziekte geen recht op een WW-uitkering omdat je niet aan de sollicitatieverplichting kan voldoen. Je ziektewetuitkering komt ook in gevaar door akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst bij ziekte. Ben je ziek vanwege een arbeidsconflict met je werkgever, dan liggen de zaken iets anders. Als je uit dienst gaat zou je weer hersteld moeten zijn en kan je wel in aanmerking komen voor een WW-uitkering.

 1. Een juridische check voorkomt gedoe achteraf

Vaak wordt een werknemer maar een hele korte termijn gegund om te laten weten of je wil instemmen met de vaststellingsovereenkomst. Meestal is de haast onterecht en enkel bedoeld om je onder druk te zetten. Bij Hanze advocaat zijn we er volledig op ingericht om je op hele korte termijn te adviseren. En als het echt nodig is, dan kan het vandaag nog.

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!