Alle ins en outs over de Leerling in de Zorg
In de zorg werken heel veel leerlingen. Als stagiair of als betaalde kracht in opleiding. Al deze leerlingen zijn de toekomst van onze zorg. En daar moet je goed voor zorgen.
Dat begint met weten wat de regels zijn. Bijvoorbeeld rond rechten en plichten. Die zijn bij een stageovereenkomst weer anders dan bij een leer-arbeidsovereenkomst. Of over functioneren; want wat als een leerling niet goed werkt? Of ziek wordt? Wat doe je dan?
Resultaat
Na het volgen van deze masterclass weet je exact hoe je om moet gaan met de diverse leerlingen. Je weet wat de regels zijn en waar de verschillen zitten. Je leert ook welke financiële aspecten er gelden (transitievergoeding, studiekosten) en hoe je netjes afscheid neemt van een leerling.
Inhoud
Vragen waar je onder meer antwoord op krijgt zijn:
- Welke leervormen zijn er en wat zijn de verschillen? Wat zegt onze cao hierover?
- Wat is een leer-arbeidsovereenkomst?
- Voor welke duur moet ik de leer-arbeidsovereenkomst sluiten? Voor de duur van de opleiding? Of met een einddatum? Wat is slim om te doen?
- Kan ik afspreken dat de leerling de kosten van de opleiding terugbetaalt als hij eerder stopt met de opleiding? Of als hij vlak na afronding van de opleiding zijn arbeidsovereenkomst opzegt?
- Wanneer moet ik de transitievergoeding betalen aan een leerling? Zijn er nog uitzonderingen?
- Heeft een leerling recht op een baan voor de functie waarvoor hij is opgeleid?
- Wanneer een leerling niet goed functioneert, kan ik dan de overeenkomst beëindigen? Of heb ik daarvoor toestemming nodig van de kantonrechter?
- Hoe zit het met een ontbindende voorwaarde? Kan ik daarmee regelen dat de leer-arbeidsovereenkomst automatisch eindigt wanneer de leerling niet goed presteert?
- En wat gebeurt er als de leerling ziek wordt? Geldt er dan een re-integratieverplichting en zo ja in welke functie dan?
- Hoe stel ik de leer-arbeidsovereenkomst zó op dat ik val onder de uitzondering van de regels voor de hoge WW-premie? Zodat ik een lage WW-premie afdraag?
Doelgroep
De masterclass is bedoeld voor medewerkers HR, HR-adviseurs, hoofden HR en medewerkers die te maken hebben met HR-gerelateerde zaken.
Incompany
De training wordt volledig afgestemd op jullie organisatie en de vragen die jullie hebben. Meer weten? Neem contact met ons op!
Kosten
De masterclass duurt 2,5 – 3 uur en de kosten bedragen 1.695,- exclusief btw voor een groep van max 15 deelnemers. Voor organisaties aangesloten bij Arbeidsrecht Zonder Zorgen® kan het zijn dat een gratis masterclass is inbegrepen in het pakket.
Vragen
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Bel 038 20500215 of mail naar academy@hanzeadvocaat.nl