Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Recht en onrecht bij grensoverschrijdend gedrag in de zorg

Het handhaven van ethische grenzen is essentieel voor het welzijn van zowel medewerkers als cliënten. Daarom is het belangrijk dat jij als HR-professional weet hoe je verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag identificeert en kunt aanpakken.  

We bespreken de route en de hobbels die je tegenkomt bij grensoverschrijdend gedrag. Ook is er aandacht voor de andere kant: in hoeverre kun je vertrouwen op de signalen die binnenkomen? In hoeverre is er oog voor de ‘beklaagde’ en hoe wordt voorkomen dat er ten onrechte (al dan niet achteraf bezien) direct voor (te) zware maatregelen wordt gekozen? Doe je zelf onderzoek of vraag je een externe partij? En als je dat doet, hoe ziet zo’n onderzoek er dan uit en wat kun je verwachten?  

Inhoud masterclass

In deze masterclass belichten we veel praktijkvoorbeelden, waarbij zowel medewerkers als mantelzorgers en cliënten betrokken zijn. Op een informatieve, praktische manier kom je zo alles te weten over de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Je kunt dit beter herkennen en tevens passende maatregelen nemen. Ook ben je in staat om beleid te implementeren dat bijdraagt aan een gezonde en veilige werkomgeving in de zorg. En, je kunt antwoord geven op de volgende vragen:  

 • wat wordt er verstaan onder grensoverschrijdend gedrag? 
 • hoe moet je handelen wanneer er vermoedens rijzen van grensoverschrijdend gedrag? 
 • wanneer moet je een onderzoek laten verrichten? 
 • kan dit een intern of extern onderzoek zijn? 
 • hoe ziet zo’n extern onderzoek eruit? 
 • wat kunnen de voor- en nadelen zijn? 
 • welke bevoegdheden heeft de onderzoekscommissie wel en welke niet? 
 • wat doe je als de klagers anoniem willen blijven? 
 • zijn protocollen en gedragscodes van belang? 
 • in hoeverre zijn collega’s verplicht om verklaringen af te geven? Kan dit anoniem? 
 • moet het onderzoeksrapport gedeeld worden en hoe zit dat met hoor- en wederhoor? 
 • kun je iemand bij vermoedens van grensoverschrijdend gedrag op non-actief stellen of schorsen? 
 • wat gebeurt er als je het grensoverschrijdende gedrag niet kunt bewijzen omdat het bijvoorbeeld ‘het ene woord tegen het andere woord’ is? 
 • maakt het nog verschil of de medewerker het grensoverschrijdende gedrag heeft vertoond bij een collega, leidinggevende of cliënt? 
 • hoe ga je om met verwanten van een cliënt, wanneer een medewerker grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond bij een cliënt? 
 • welke maatregelen zijn passend bij grensoverschrijdend gedrag? 
 • in hoeverre moet de IGJ op de hoogte worden gesteld? 

Voor wie

Medewerkers HR, HR-adviseurs, HR-business partners en HR-managers. Werk je niet in HR, maar heb je wel veel te maken met HR-gerelateerde zaken? Ook dan is dit een interessante masterclass voor je.

Kosten

De kosten van deze masterclass zijn € 395,– exclusief btw per persoon. Voor organisaties aangesloten bij Arbeidsrecht Zonder Zorgen® en personen met een Hanze Academy Unlimited is deelname gratis!

Onbeperkt trainingen volgen met Hanze Academy Unlimited

Met Hanze Academy Unlimited volg je voor een vast bedrag per jaar alle opleidingen, webinars en masterclasses die je maar wilt. Geen kleine lettertjes, geen uitgesloten opleidingen. Je betaalt één vast bedrag en je mag onbeperkt deelnemen. Hier lees je hoe dit werkt.

Ben je verhinderd?

Heb je je opgeven maar mocht je onverhoopt toch niet kunnen deelnemen? Je mag altijd een collega voor jou in de plaats laten deelnemen. Lukt dat ook niet dan mag je tot 4 weten voor aanvang kosteloos afzeggen. Annuleer je tussen de 2 en 4 weken voor aanvang dan betaal je 50% van de kosten. Meld je binnen 2 weken van te voren af, dan ben je de volledige kosten verschuldigd. 

Incompany 

We organiseren over dit onderwerp ook een incompany training voor HR en/of leidinggevenden. De training wordt dan afgestemd op jullie organisatie en de vragen die jullie hebben. Voor organisaties die een Arbeidsrecht Zonder Zorgen® abonnement hebben zit deze training zelfs gratis of met korting in het pakket. Meer weten? Neem contact met ons op!

Vragen

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Anneleen. Bel 038 8200215 of mail naar academy@hanzeadvocaat.nl


Terug naar het overzicht