Resultaat
Na het volgen van deze masterclass weet je precies hoe je moet reorganiseren. Je weet welke specifieke regels gelden en welke partijen je moet betrekken bij het traject, hoe het UWV dit traject toetst en hoe je deze kennis kunt toepassen. Je bent op de hoogte hoe bepaald wordt welke werknemers getroffen worden door de wijzigingen en of er boventalligheid ontstaat. Je weet wanneer er een sociaal plan nodig is, wat de doorlooptijd van een reorganisatie is en wat de afbreukrisico’s zijn.
“De duidelijke uitleg en de positieve spirit van de docenten maakt dat ik me regelmatig opgeef voor de Hanze academy.”
Inhoud masterclass
Vragen die aan bod komen zijn onder andere:
- Wat houdt het begrip ‘reorganisatie’ in? Leidt elke wijziging ook tot een ‘reorganisatie’ en maakt het daarbij nog uit of, en zo ja hoeveel werknemers erdoor geraakt worden?
- Welke eisen stelt de wet aan een reorganisatie? En wat staat er eigenlijk in de cao?
- Moet je elke wijziging melden bij het UWV of de vakbonden? En welke rol hebben de medezeggenschapsorganen (bijv. ondernemingsraad en cliëntenraad)
- Is een sociaal plan wenselijk? Wanneer moet dit? Mag je dit ook afspreken met de ondernemingsraad?
- Hoe stel je een goed reorganisatieplan op?
- Hoe bepaal je wie boventallig worden? Wat is een uitwisselbare functie en hoe werkt het afspiegelingsbeginsel?
- Kun je afwijken wanneer het om cruciale sleutelfuncties gaat?
- Wanneer is er sprake van boventalligheid en wanneer is er slechts sprake van een wijziging van standplaats? Is een sociaal plan daar dan ook op van toepassing?
- Hoe zit het met vrijwillige vertrekregelingen? Is het in tijden van krapte juist wel of niet wenselijk om die in te zetten?
- Hoe ver gaat de herplaatsingsverplichting?
- Mocht herplaatsing niet mogelijk zijn: hoe werkt de ontslagaanvraag bij het UWV hoe zorg je ervoor dat de ontslagvergunning wordt afgegeven?
- Wat is de doorlooptijd van een reorganisatie en met welke kosten moet je rekening houden?
Doelgroep
De masterclass is bedoeld voor medewerkers HR, HR-adviseurs, hoofden HR en medewerkers die te maken hebben met HR-gerelateerde zaken.
Incompany
De training wordt volledig afgestemd op jullie organisatie en de vragen die jullie hebben. Meer weten? Neem contact met ons op!
Kosten
De masterclass duurt 2,5 – 3 uur en de kosten bedragen 1.695,- exclusief btw voor een groep van max 15 deelnemers. Voor organisaties aangesloten bij Arbeidsrecht Zonder Zorgen® kan het zijn dat een gratis masterclass is inbegrepen in het pakket.
Vragen
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Bel 038 20500215 of mail naar academy@hanzeadvocaat.nl