Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Faillissement

We spreken van een faillissement als een schuldenaar zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen. De uitgaven zijn groter dan de inkomsten waardoor er schulden ontstaan. Als de werkgever het salaris niet meer overmaakt naar de werknemer vanwege een tekort, kunnen de werknemers een faillissement aanvragen. Zodra er twee of meer schuldeisers zijn kan er al een faillissement aangevraagd worden. Dit kan bijvoorbeeld ook een leverancier zijn. De aanvraag moet worden gedaan door een advocaat, dit kan de werknemer (of leverancier) niet zelf doen.

Door het faillissement van de werkgever worden de werknemers die nog in dienst waren vermoedelijk werkloos. Tenzij het bedrijf wordt overgenomen door een andere partij. Waarom toch een faillissement aanvragen? Omdat de schade beperkt kan worden. Voorafgaand aan het faillissement wordt vaak door de werkgever geen loon meer betaald en kan er door de werknemer ook geen (WW-)uitkering worden aangevraagd. Er is immers nog sprake van een dienstverband. Dit wordt anders wanneer de werkgever failliet wordt verklaard.  vermoedelijk werkloos. Toch kan het faillissement van uw werkgever beperking van uw schade betekenen. Voorafgaand aan het faillissement wordt vaak door de werkgever geen loon betaald en kunt u ook geen uitkering aanvragen.

De arbeidsovereenkomst blijft door het faillissement bestaan. Vaak moeten werknemers nog enige tijd doorwerken. Vervolgens zal op korte termijn de arbeidsovereenkomst worden opgezegd door de curator. Omdat er door het faillissement een achterstand is ontstaan in betaling van het salaris neemt het UWV een deel van de betaling (salaris vanaf 13 weken voorafgaand aan de opzegdatum) over.

 

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!