Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Vrij op Bevrijdingsdag of toch gewoon aan het werk?

Elk jaar komt deze vraag weer naar boven en elk jaar is hierover veel onduidelijkheid. Heeft de werknemer nou wel of niet recht op een vrije dag op 5 mei?

Een religieuze feestdag of nationale feestdag?

Bij feestdagen kan je onderscheid maken tussen de religieuze feestdagen en de nationale feestdagen. In Nederland kennen we Koningsdag en Bevrijdingsdag als nationale feestdagen.

De meeste bedrijven zijn op Koningsdag gesloten. Deze dag zal dan voor de werknemers gelden als een (doorbetaalde) vrije dag. Voor Bevrijdingsdag ligt dit anders. Ondanks dat deze dag is aangewezen als nationale feestdag, is het aan cao-partijen overgelaten of de werknemers vrij hebben op 5 mei.

2022 is geen lustrum jaar – wat staat er in de cao?

In een aantal cao’s is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren. Is er geen cao, dan is het aan de werkgever of de werknemers vrij zijn op 5 mei. Soms is dit recht opgenomen in de arbeidsovereenkomst of in een bedrijfsreglement.

Het is ook mogelijk dat de werkgever 5 mei als verplichte vrije dag aanwijst. Het aanwijzen van verplichte vrije dagen moet op voorhand schriftelijk overeengekomen zijn met de werknemers.

Gewoon vrij vragen

Is er geen verplichting tot het vrij geven, dan kan de werknemer ook gewoon vrij vragen op 5 mei. Dat doe je op de binnen het bedrijf geldende manier van ‘verlof vragen’. Wettelijk geldt dat de werknemer dit verzoek schriftelijk bij de werkgever dient aan te vragen. De werkgever kan het verzoek vervolgens slechts weigeren bij uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld bij het niet rond krijgen van roosters of omdat meer werknemers vrij willen op 5 mei. Let op: de werkgever moet binnen 2 weken reageren op het verzoek van de werknemer. Gebeurt dat niet, dan staat de vrije dag voor de werknemer vast.

Roelien Klaver

Dit artikel is geschreven door Roelien Klaver. Je kan haar bereiken door te bellen met 038 820 02 15 of te mailen naar klaver@hanzeadvocaat.nl.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon