Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Compensatie van de transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging. Hoe zit het nu?

Vanaf 1 januari 2021 kunnen werkgevers een compensatie krijgen voor de betaalde transitievergoeding aan werknemers bij een bedrijfsbeëindiging. Deze bedrijfsbeëindiging moet samen hangen met de pensionering of overlijden van de kleine werkgever.

De overheid wil met deze regeling voorkomen dat een werkgever die het bedrijf moet beëindigen vanwege pensionering of overlijden het privévermogen moet aanspreken voor het betalen van een transitievergoeding.

Gaat het om een bedrijfsbeëindiging vanwege ziekte? Dan is nog niet bekend vanaf welke datum er een compensatie van de transitievergoeding kan worden aangevraagd.

Hoe het precies zit met de aanvraag van de compensatie en welke voorwaarden er gelden, lees je in dit artikel.

Pensionering of overlijden?

Allereerst moest er sprake zijn van pensionering of overlijden van de werkgever.

Stopt het bedrijf vanwege het overlijden van de werkgever? Dan kunnen de medewerkers binnen 12 maanden na het overlijden een verzoek indienen bij het UWV om de arbeidsovereenkomst op te mogen zeggen vanwege een bedrijfsbeëindiging.

Heeft de werkgever de AOW gerechtigde leeftijd bereikt? Of bereikt de werkgever deze binnen 6 maanden? Dan kan er eveneens een verzoek worden ingediend bij het UWV om de arbeidsovereenkomsten op te mogen zeggen vanwege een bedrijfsbeëindiging.

5 voorwaarden voor de compensatie van de transitievergoeding

  1. Er moet dus sprake zijn van pensionering of overlijden van de werkgever.
  2. Het moet gaan om een kleine werkgever met minder dan 25 werknemers.
  3. Er moet voor tenminste één van de werknemers door het UWV een ontslagvergunning zijn verleend wegens bedrijfsbeëindiging of de kantonrechter moet de arbeidsovereenkomst hebben ontbonden. Het maakt niet uit hoe de overige dienstverbanden worden beëindigd.
  4. De transitievergoeding moet zijn betaald vanaf 1 januari 2021. De transitievergoeding moet binnen 9 maanden betaald zijn nadat de werkgever de ontslagvergunning van het UWV heeft ontvangen. Of 6 maanden voordat het UWV toestemming heeft verleend om de arbeidsovereenkomst op te mogen zeggen.
  5. De onderneming moet in ieder geval de laatste twee jaar aan de werkgever hebben toebehoord. Bij een BV of een NV moet de werkgever tenminste twee jaar directeur-grootaandeelhouder zijn geweest.

Gedoe en administratieve lasten voorkomen?

De aanvraag kun je online indienen via een formulier in het werkgeverportaal van het UWV. Wil je de aanvraag uit handen geven? Wij kunnen deze ook voor je indienen. Bel ons dan wij helpen je graag met het indienen van de aanvraag bij het UWV.

Hanze academy

Mocht je op de hoogte willen blijven van de actualiteiten in het arbeidsrecht? Geef je dan op voor het webinar op 27 mei a.s. over de actualiteiten in het arbeidsrecht.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!