Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Een woonzorgcentrum in een prachtig oud klooster 

Ik lees een uitspraak van de rechter. Het gaat over het ontslag van een teamleider, Mieke. Zij is teamleider in een woonzorgcentrum. Ik kijk even op hun website. Wat een mooie plek. Binnen blijft het altijd koel, ook al is het buiten 30 graden. Zware echo’s klinken door de gangen. De bomen in de kloostertuin zagen de monniken komen en gaan. Dat soort beelden komen in mij op, als ik hun website lees. ‘Wij bieden zorg aan religieuzen én aan ouderen die zich thuis voelen in de speciale sfeer van rust en geborgenheid’, staat er.

Terug naar Mieke. 

Mieke werkt hier 23 jaar als teamleider – de organisatie verandert

Mieke zegt dat ze ‘niet gelooft in de door werkgever ingezette veranderingen in de organisatie.’ De organisatie wil meer focus op welzijn in plaats van zorg. Daardoor is minder gediplomeerd personeel nodig.

Teamleider Mieke protesteert omdat ze vindt dat sommige handelingen alleen door zorgpersoneel uitgevoerd kunnen worden. 

Mieke heeft altijd goed gefunctioneerd, 23 jaar lang. Maar op 13 augustus wordt ze uit haar functie ontheven. Ze krijgt doorbetaald, maar zit thuis. In een gespreksverslag staat: ‘We willen op een constructieve manier zoeken naar andere mogelijke functies. We bieden haar hulp in de vorm van een loopbaancoach.’ 

De werkgever ziet geen toekomst meer voor Mieke, functie elders? 

Dikke rode ogen. Soms van de tranen, soms van woede, omdat ze opeens geen teamleider meer is. Ze zit thuis op de bank, met Netflix, zonder dat ze ziet wat ze kijkt. Op goede dagen werkt ze in de tuin. Zo stel ik me deze dagen van Mieke voor. 

Ondertussen probeert de werkgever met Mieke te zoeken naar een passende functie. Na een paar weken thuis start ze in een nieuw gecreëerde functie: leidinggevende expertisecentrum. Maar dat komt niet van de grond en de organisatie stelt haar na twee weken weer vrij van werkzaamheden. De werkgever ziet geen toekomst meer voor Mieke binnen de organisatie en vraagt aan de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van disfunctioneren. 

Vraag je ontslag aan wegens disfunctioneren? Maak eerst een concreet verbeterplan!

De rechter doet een uitspraak: Mieke mag niet ontslagen worden wegens disfunctioneren. De rechter maakt duidelijk wat de werkgever moet doen als een werknemer niet goed functioneert:

  • Een verbetertraject opstellen
  • Met haalbare targets en deadlines
  • Dat proces heel precies vastleggen.

Dat heeft deze organisatie niet goed gedaan. Daarom kan disfunctioneren geen reden zijn voor ontslag van Mieke. Er is wél een andere reden voor ontslag: een verstoorde arbeidsverhouding. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst, want ook zo’n verstoorde verhouding is volgens de wet reden voor ontslag.

De werkgever moet 100.000 euro betalen 

De werkgever is een ton kwijt. Ik zal uitleggen waar dit uit bestaat. Het zijn twee bedragen. 

  1. Een werknemer heeft vaak recht op een transitievergoeding, tenzij het ontslag helemaal zijn eigen schuld is. Voor Mieke is die transitievergoeding ruim 33.500 euro. 
  2. Daarnaast vraagt Mieke een extra vergoeding. Daar heb je recht op als de verstoorde arbeidsverhouding de schuld is van de werkgever. Dat is hier zo, zegt de rechter, want Mieke is ‘onverhoeds uit haar functie ontheven – dat is tegen de achtergrond van het eerdere uitstekende functioneren gedurende 23 jaar, ernstig verwijtbaar’. Deze extra vergoeding is  66.400, zodat het totaalbedrag precies uitkomt op 100.000 euro.

Ik weet niet hoe het nu met Mieke gaat. Ik hoop dat ze een fijne nieuwe werkplek heeft gevonden. De organisatie zal een volgende keer ongetwijfeld zo’n ontslagprocedure beter voorbereiden en eerder juridische hulp inschakelen. Zodat ze sterker staan als ze met hun zaak bij de rechter komen. 

Herken jij je in de werkgever van Mieke? Wil je weten hoe sterk jouw dossier is? Neem gerust contact op met onze juridische helpdesk. Daar zijn we voor!
Je bereikt ons via info@hanzeadvocaat.nl of 085 237 35 68.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon