Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Een ontslag op staande voet vanwege het gebruik van een gratis actieproduct van Nivea door een medewerker. Terecht of onterecht?

Wat speelde er? De betreffende werknemer, werkzaam bij Kruidvat, werd betrapt omdat zij zichzelf stond in te smeren met bodylotion van Nivea. Het betrof een actieproduct welke klanten gratis kregen bij aankoop van € 10,-.

Hoor en wederhoor, zoals het hoort

Nadat de werknemer betrapt was en de camerabeelden teruggekeken waren, heeft er direct een gesprek plaatsgevonden. De medewerker gaf toe dat ze inderdaad het actieproduct had gebruikt. Vervolgens is ze op staande voet ontslagen.

De werknemer laat het er niet bij zitten en dient een verzoekschrift in tot wedertewerkstelling.

Het ontslag op staande voet blijft in stand

De rechtbank maakt er korte metten mee. Het ontslag op staande voet is rechtsgeldig. En wel hierom. In de gedragsregels staat vermeld dat personeel alleen mee mag doen met spaaracties indien dit expliciet is aangegeven. Punten van spaaracties mogen uitsluitend worden gespaard op basis van eigen aankopen. De spaarpunten welke nodig zijn voor de actie, vertegenwoordigen een geldwaarde. De rechter oordeelt dat het onterecht toekennen van spaarpunten aan jezelf of derden gelijk staat aan diefstal. Diefstal is een dringende reden voor ontslag op staande voet.

In soortgelijke zaken zijn de gedragsregels ontzettend belangrijk. Zorg als werkgever dat je deze op orde hebt en zorg er daarnaast voor dat de werknemer op de hoogte is van deze regels!

 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon