Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Reorganisatie bij KLM. Kan dit ontslag betekenen voor jou? 

Het is al weken in het nieuws. KLM gaat reorganiseren. De reorganisatie bij KLM zal zo’n 4.500 banen kosten. Dat betekent dat 4.500 medewerkers het bericht gaan krijgen dat ze boventallig zijn of worden.

Boventallig, wat is dat?

Als je je baan verliest door een reorganisatie omdat je functie komt te vervallen, betekent het dat je ‘boventallig’ bent. Jouw werkgever heeft dan twee opties:

  • Naar het UWV voor het verkrijgen van een ontslagvergunning.
  • Een vaststellingsovereenkomst sluiten. Ook wel een ‘ontslag met wederzijds goedvinden’.

UWV of een vaststellingsovereenkomst?

In de praktijk zien we bijna altijd dat de werkgever kiest voor een vaststellingsovereenkomst. Deze route is sneller en eenvoudiger. Maar wat moet jij nou doen als je zo’n vaststellingsovereenkomst ontvangt?

Tip 1 – Teken nooit direct!

Waarschijnlijk is het de eerste keer dat je te maken hebt met zo’n document. Logisch weet je dan niet precies waar je op moet letten en waar je exact voor tekent. Daarnaast is het gewoon een juridisch document.

Tip 2 – Laat de vaststellingsovereenkomst checken door een jurist

Je wilt namelijk zeker weten dat het goed geregeld is. Onder andere voor wat betreft je recht op een WW-uitkering. Of misschien ben je het wel helemaal niet eens met het ontslag.

Gratis controle van je vaststellingsovereenkomst?

Tip 3 – Onderhandel over de voorwaarden

Onze ervaring? De werkgever laat in het eerste voorstel nooit de spreekwoordelijke ‘achterste van zijn tong’ zien. Dus, hoogstwaarschijnlijk zijn er betere voorwaarden te behalen. Bijvoorbeeld een hogere ontslagvergoeding of een latere einddatum.

Tip 4 – Wees kritisch

Wees kritisch op het voorstel dat je werkgever je doet. Maar wees ook kritisch op de gang van zaken. Ben jij wel de juiste werknemer die voor ontslag wordt voorgedragen? Of is er een collega met dezelfde functie die korter in dienst is? In dat geval moet jouw collega misschien die vaststellingsovereenkomst ontvangen in plaats van jou.

Heb je twijfels? Of wil je je situatie gewoon even aan iemand voorleggen? Bel dan met een van onze juristen. Uiteraard geheel vrijblijvend

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!