Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Mag ik bij slechte weersomstandigheden thuisblijven van mijn werk? 

De Rijkswaterstaat en de ANWB adviseren niet de weg op te gaan. Code oranje geldt voor bijna heel het land. De wegen zijn glad en men waarschuwt voor een behoorlijke vertraging in de ochtend- en avondspits. Wellicht heb je je vanochtend afgevraagd of je thuis kon blijven? Kan dat ‘zomaar’ en krijg je dan nog wel volledig betaald?

Dat ligt eraan. Wanneer je prima thuis kan werken kun je dat met je leidinggevende overleggen. Dit zal in de praktijk meestal geen problemen opleveren. Wanneer je een beroep hebt waar anderen afhankelijk van je zijn, bijvoorbeeld leraren of verzorgers, en je kan niet thuis aan het werk ligt het wat lastiger.

Wat zegt de wet?

De wet kent geen specifieke regels over dit soort situaties. Er geldt wel zoiets als ‘goed werknemerschap’ en ‘goed werkgeverschap’. Dit brengt met zich mee dat je als werknemer de verantwoordelijkheid hebt om op tijd op het werk te komen. Is de hinder vooraf aangekondigd in de media, dan wordt de werknemer geacht hiervan op de hoogte te zijn. Je zult dan de nodige maatregelen moeten treffen om toch op tijd op het werk te komen. Bijvoorbeeld eerder van huis vertrekken of met de trein naar het werk te komen. Kom je dan alsnog te laat of blijf je thuis, dan loop je het risico dat je geen recht hebt op salaris en jouw werkgever – vanuit praktisch oogpunt – je een vakantiedag laat opnemen.

Andersom geldt natuurlijk ook dat de werkgever zich in moet zetten om mee te denken met de werknemer. Kan de werknemer bijvoorbeeld bepaalde werkzaamheden wel thuis uitvoeren? Of kan een rooster worden aangepast en kunnen uren op een later tijdstip worden ingehaald?

Corona speelt natuurlijk ook een rol

Het advies was natuurlijk al ‘Werk thuis tenzij dit echt niet anders kan’. Veel werknemers zullen daarom al thuiswerken. Het bedrijf kan zelfs voor 14 dagen worden gesloten als uit het bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat een besmetting met corona hier heeft plaatsgevonden. Doordat nu code oranje geldt komt er nog een reden bij om thuis te blijven.

Lees hier 8 tips om het thuiswerken goed vol te kunnen houden

De praktijk

Gelukkig zien we in de praktijk bij dit soort omstandigheden niet veel problemen. De werkgever en de werknemer komen er vaak samen uit. Soms zijn er in de cao hierover duidelijke afspraken gemaakt. Lukt het niet om met je werkgever tot een goede oplossing te komen? Bel dan gratis en vrijblijvend naar 085 27 33 586. Je krijgt direct advies over hoe je moet handelen.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon