Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Een oproepcontract is handig om werknemers flexibel in te zetten. Toch kan de oproepkracht een arbeidsovereenkomst voor een aantal uren opeisen. Of tijdens ziekte uren claimen waar de oproepkracht niet voor heeft gewerkt. Hieronder tips voor zowel werknemers als werkgevers. Om je voordeel mee te doen.

1. Vermoeden van arbeidsovereenkomst voor vaste uren

Indien een oproepkracht gedurende 3 maanden achter elkaar iedere week, of tenminste 20 uur per maand werk heeft verricht, kan de oproepkracht uren gaan claimen. Er wordt dan aangenomen dat er een arbeidsovereenkomst is voor het gemiddelde aantal uren dat er over die 3 maanden gewerkt is.

2. Loonbetaling tijdens ziekte

Als de oproepkracht ziek wordt tijdens een oproep, dan is er recht op doorbetaling van het loon gedurende de resterende afgesproken werkperiode. In de cao kunnen afspraken staan over de hoogte van dit loon.

Daarnaast heeft de oproepkracht recht op doorbetaling van het loon over de reeds afgesproken ingeroosterde dagen tijdens ziekte. Over periodes waarin de oproepkracht niet ingeroosterd is, is er geen recht op betaling van loon.

3. Opbouw vakantie-uren

Elke oproepkracht met een oproepcontract heeft recht op een minimum aantal vakantie-uren per jaar. Dit minimum is gelijk aan vier maal het gemiddeld aantal gewerkte uren per week. Het is niet toegestaan om deze vakantie-uren in het uurloon uit te betalen. De oproepkracht moet de vakantie-uren daadwerkelijk kunnen genieten.

4. Ontslag

Een oproepkracht kan, in tegenstelling tot wat sommige werkgevers denken, niet zomaar ontslagen worden. Ontslag van een oproepkracht met een overeenkomst voor onbepaalde tijd moet via de reguliere weg verlopen. Dus een ontslagvergunning via het UWV of een ontbinding bij de kantonrechter. Ook is het mogelijk om een arbeidsovereenkomst te beëindigen via een vaststellingsovereenkomst, indien beide partijen het hierover eens zijn.

Indien er een tijdelijke arbeidsovereenkomst is loopt deze van rechtswege af. Let wel op de aanzegverplichting van één maand. Het niet meer oproepen van de oproepkracht is geen structurele oplossing en kan leiden tot claims zoals bij punt 1 vermeld.

5. Advies van Hanze advocaat

Zijn er onduidelijkheden, kan je de gewenste informatie niet vinden en heb je vragen? Neem dan contact met ons op door te bellen met 085 27 33 586 of te mailen naar

Soortgelijke artikelen lezen?

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon