Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Relatief op de werkvloer. Wel of niet? 

Valentijnsdag – de dag van de liefde. Stuur je liefste een chocoladehart of rode rozen en laat het bezorgen op zijn of haar werk (al zal dat in de huidige coronatijd niet zo zinvol zijn; velen van ons werken vanuit huis…). Maar doe je dat ook als je verliefd bent op je collega, je leidinggevende, je stagiaire? Is dat dan zoals in de film; romantisch en ze-leven-nog-lang-en-gelukkig? Of wordt er vooral geroddeld en is het heel lastig? Relaties op de werkvloer, altijd een interessant onderwerp.

Een relatie beginnen op de werkvloer. Het gebeurt regelmatig. Je brengt veel tijd door op je werk en ontmoet er veel mensen. Werkgevers kunnen daar moeilijk over doen. Er zijn niet altijd regels voor opgesteld. In sommige bedrijven is het geen probleem. Maar wanneer kan een werkgever – terecht – moeilijk doen over een relatie op de werkvoer?

Vooropgesteld: verliefd worden mag!

Een relatie aangaan mag natuurlijk. Dit is een privé aangelegenheid en wat je in je privé doet, dat gaat de werkgever niet zoveel aan. Als je verliefd wordt op een collega kunnen privé en zakelijk door elkaar gaan lopen. Als de relatie tussen twee werknemers goed is, zitten ze hoogstwaarschijnlijk zelfs liever op het werk dan thuis! Laten we er dan even vanuit gaan dat ze ook echt aan het werk zijn…

Er zitten echter in sommige gevallen ook praktische bezwaren aan vast. Dit kan een aanleiding zijn voor een werkgever om in te grijpen. Bijvoorbeeld als de relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte is. In dat geval kan belangenverstrengeling een rol spelen. De leidinggevende heeft immers ook een voorbeeldfunctie. Het is zelfs denkbaar dat er onrust ontstaat bij de andere werknemers.

Ontslag door een (ongepaste) relatie?

Een gesprek aangaan met de tortelduifjes is meestal een eerste stap. Een ontslag is niet meteen noodzakelijk. Zoals bij alle zaken moet eerst worden gekeken of een minder vergaande maatregel ook een oplossing kan zijn. Zoals overplaatsing naar een andere afdeling of locatie. Van een leidinggevende mag daarentegen ook verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid worden verwacht.

Als er gekeken wordt naar een aantal uitspraken in de rechtspraak, zien we dat liegen over de relatie bestraft kan worden met ontslag. Ook is het van belang of een werkgever een protocol heeft over het aangaan van relaties op de werkvloer. Het kan zijn dat de werknemer op grond van het protocol de relatie moet melden bij de werkgever, als het al is toegestaan. Daarnaast wordt er door de rechter ook gekeken naar eventueel vervelende gevolgen op de werkvloer.

Kortom: Bij een relatie op de werkvloer spelen verschillende omstandigheden een rol om te oordelen of je als werkgever daar iets tegen kan en mag doen. Heb je hier vragen over? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!